Šta se dešava sa Amazonom u Njujorku?

Gradovi koji su izgubili na konkursu za izbor lokacije za drugo sedište kompanije „Amazon“ dobili su novu nadu. Počeli su da ponovo pregledaju dokumentaciju koju su prethodno priložili ako bi pobednik, grad Njujork, odbio tehnološkog giganta jer se lokalni političari protive nastanjivanju „Amazona“ u Njujorku. Ostali finalisti, Čikago, Majami i Njuark, izuzetno su zainteresovani da im se pruži još jedna prilika da se nadmeću za drugo sedište kompanije jer Amazonov projekat obećava otvaranje 25.000 novih radnih mesta. Osim toga, grad Nešvil u državi Tenesi u kome je otvoren centar sa 5.000 zaposlenih, kaže da je zainteresovan za preuzimanje važnije uloge i konkurisanje za drugo sedište ako Njujork konačno odbije ponuđenu priliku. Njuark u Nju Džersiju, koji se nalazi 24 kilometra zapadno od Njujorka, kaže da je voljan da podeli sedište ako je njegov veliki komšija zainteresovan da bude domaćin nešto manjem poslovnom projektu. Takav predlog je sasvim razuman jer zvaničnici Njuarka smatraju da bi trebalo zadržati kompaniju „Amazon“ u široj gradskoj oblasti Njujorka.

Kompanija je u novembru objavila da će gradovi Njujork i Arlington u Virdžiniji (graniči se sa Vašingtonom) podeliti poslovanje drugog sedišta (inače, potraga je poznata pod nazivom Projekat HQ2) tako da bi dva grada podelila između sebe 50.000 radnih mesta jer je kompanija iz Sijetla odlučila da se proširi u nekom drugom delu Amerike.
Njujorško sedište trebalo bi da bude smešteno u Kvinsu u blizini Long Ajlenda preko puta Menhetna od koga ga deli Ist River. Međutim, projekat je naišao na oštro neodobravanje lokalnih političara koji su protiv toga da se „Amazonu“ da 2,8 milijardi dolara poreskih olakšica oko čega se kompanija tajno dogovorila sa guvernerom i gradonačelnikom Njujorka.

Među vođama protesta je i senator Majkl Đijanaris, inače demokrata i predstavnik priobalnog dela grada, gde bi kompanija želela da smesti svoje sedište. Otvoreno je govorio protiv ogromnih poreskih olakšica koje su ponuđene kompaniji čiji je neto profit u poslednjem kvartalu iznosio 3 milijarde dolara i čiji je direktor najbogatiji čovek na svetu na Forbsovoj listi najimućnijih.

Dolari se izgleda kreću u suprotnom smeru jer kompanija je spremna samo da grabi i nijednog trenutka ne razmišlja o šteti koju će naneti susednoj zajednici, smatra Đijanaris. Pri tom, misli na uticaj „Amazona“ na javni gradski prevoz, škole i niskobudžetne stanove koji se već nalaze u teškoj situaciji. Državni Senat je imenovao Đijanarisa za člana Upravnog odbora javnih vlasti koji bi mogao da upropasti ovaj projekat, kao i neke druge pre njega. Na primer, Odbor je 2005. godine uspeo da osujeti plan izgradnje Olimpijskog i fudbalskog stadiona na Menhetnu. I dok Đijanaris ima podršku nekolicine demokrata iz susednih oblasti, interese kompanije štiti Kuomo, koji bi trebalo da ratifikuje Đijanarisovu kandidaturu za Odbor.

Kompanija kaže da se nije obratila nijednom gradu koji je ušao u najuži izbor, ali rekla je da je uvek spremna da sasluša predloge i nastavi saradnju sa svima zbog budućih ulaganja. Iako Amazon ima podršku u Njujorku, kompanija je ipak odlučila da ponovo razmotri kandidature ostalih gradova zbog nepokolebljive opozicije sa kojom se suočila.
Dnevni list „Vašington post“, čiji je vlasnik Džef Bezos, naveo je da je od dva anonimna izvora koji su bliski kompaniji saznao da su direktori u „Amazonu“ imali interni sastanak na kome su odlučili da ponovo razmotre svoju odluku i uzmu u obzir alternativna rešenja. Međutim, ni drugi gradovi nisu prijateljski raspoloženi. Naime, 50 levo orijentisanih organizacija iz gradova koji su bili u najužem izboru objavili su pismo u kome se protive izgradnji drugog sedišta kompanije.

I pored svega toga, kompanija je za godinu dana, koliko je tragala za najboljim položajem novog sedišta, dobila 238 ponuda iz gradova širom Severne Amerike. Među gradovima u najužem izboru našli su se Čikago, Majami, Dalas i Njuark. Gradonačelnik Majamija kaže da tek treba da kontaktira kompaniju, ali da je svaka prilika za razgovor dobro došla ako „Amazon“ odluči da odustane od Njujorka. Guverner države Ilinois je izjavio da je odmah posle objavljivanja članka u Vašington postu pozvao kompaniju i svesrdno podržao kandidaturu Čikaga.

Nešvil će, prema rečima zvaničnika, proceniti projekat i odgovoriti u skladu sa svojim interesima. Regionalna trgovačka komora u Dalasu nije dala komentar. Nju Džersi pokazuje najviše entuzijazma od svih njih. Predlaže do 7 milijardi potencijalnih poreskih olakšica, a grad je spreman da, ako se komšije povuku iz projekta delimično или potpuno, ponudi kompaniji da se doseli kod njih.

5220-sta-se-desava-sa-amazonom-u-njujorku