Stare Trampove objave neće živeti na Tviteru?

Često živopisni tvitovi bivšeg predsednika Donalda Trampa čuvaju se za potomstvo, ali možda se nikada više neće pojaviti na Tviteru. Nacionalna uprava za arhiv i evidenciju (National Archives and Records Administration – NARA ) radi na stvaranju zvaničnog arhiva na mreži, međutim, kako ističe društvena mreža Tviter, to se neće dogoditi na njenoj platformi iako je takav postupak uobičajena praksa. Takva odluka je doneta jer je Trampov nalog trajno zabranjen na Tviteru. 

Nadležni u kompaniji „Tviter“ su istakli da timovi zaposleni u toj društvenoj mreži zajedno sa NARA rade na čuvanju tvitova sa naloga @realDonaldTrump, što je sasvim uobičajeno kada se menja administracija. Konačno, to su uvek i radili. S obzirom na to da je nalog @realDonaldTrump trajno suspendovan, njegov sadržaj se neće pojaviti na Tviteru, kao što se to obično radilo или kao što se to radi sa arhiviranim nalozima administracije, trenutno, bez obzira na to kako NARA odluči da prikaže podatke koje je sačuvala.

Na platformi je dozvoljeno arhiviranje samo naloga članova administracije koji nisu prekršili pravila Tvitera, pa nije sasvim jasno gde bi tvitovi bivšeg predsednika mogli da nastave život, ako ne na Tviteru.
Služba za arhiviranje tradicionalno preuzima Tvitove visokih političara i zvaničnika u Sjedinjenim Državama da bi ih sačuvala kao istorijske zapise kada napuste funkciju. Tako se, na primer, bivša sekretarka za štampu predsednika Trampa, vratila na svoj privatni nalog kada je napustila administraciju, ali njeni tvitovi, dok je bila na političkoj funkciji, ostaju na Tviteru uz poruku: „Ovo je arhiva naloga Trampove administracije, koju održava Nacionalna uprava za arhiv i evidenciju.“

Kada je pod Obaminom administracijom usvojena politika za očuvanje objava na društvenim mrežama, njen cilj je bio da materijali „gde god je to moguće“ i dalje treba da budu dostupni na platformama na kojima su stvoreni. Tako su objave na društvenim mrežama koje je postavio bivši predsednik Obama i njegovi zvaničnici sačuvane na veb-lokaciji koja je dostupna za pretraživanje.

Trampov povratak

Predsedniku Trampu je zabranjen pristup Tviteru pošto je objavio seriju tvitova za koje se smatra da krše Tviterova pravila o podsticanju nasilja. Tokom svog mandata, skoro svakodnevno je postavljao objave na Tviteru i društvenu mrežu koristio kao sredstvo direktne komunikacije sa svojih skoro devedeset miliona pratilaca. Nedavno je rekao da planira da se vrati na društvene mreže tako što će napraviti sopstvenu platformu. Prema rečima njegovog savetnika Džejsona Milera, to će biti „najpopularnija društvena mreža“, koja bi trebalo da se pojavi za nekoliko meseci. Predsednik Trump je, takođe, suspendovan sa Fejsbuka nakon nereda u Vašingtonu. Nezavisni nadzorni odbor društvene mreže trenutno razmatra da li da mu dozvoli povratak.

6323-stare-trampove-objave-nece-ziveti-na-tviteru