Statička i dinamička IP adresa. Koja je bezbednija?

Pošto znamo da hakeri mogu da nas prevare uz pomoć IP prisluškivanja, pitamo se koja, statička i dinamička IP adresa, nudi bolju zaštitu.
Svaki uređaj povezan na internet ima svoju IP (Internet Protocol) adresu, odnosno, jedinstveni niz brojeva koji ga odvajaju od drugih uređaja.
Postoji nekoliko tipova IP adresa. Svaki služi svojoj svrsi, što ima određeni uticaj na sajber-bezbednost.
Šta predstavlja moja IP adresa?
IP adrese mogu da se podele u dve glavne kategorije: eksterne i interne. Vašu eksternu IP adresu vam dodeljuje vaš dobavljač internet usluge (Internet Service Provider – ISP).
Eksternu IP adresu najbrže ćete saznati ako posetite stranicu WhatIsMyIP. Adresa koja će biti prikazana na toj stranici neće se promeniti ako je posetite sa nekog drugog uređaja, jer je vaša eksterna IP adresa vezana za vaš ruter.
Međutim, svaki uređaj u vašoj kućnoj mreži takođe ima svoju IP adresu. One se zovu interne ili lokalne IP adrese.
Ako ovaj tekst čitate na Windows računaru, možete da pronađete njegovu lokalnu IP adresu za nekoliko sekundi. Da biste to uradili, pritisnite dugme Start i unesite cmd. Pokrenite komandnu liniju, a zatim unesite ipconfig. Vaša lokalna IP adresa će biti prikazana.
A ako želite da saznate lokalnu IP adresu vašeg pametnog telefona, možete da je vidite u meniju podešavanja.
Da li je bolje da imate statičku ili dinamičku IP adresu?
IP adrese mogu biti statičke ili dinamičke. Kao što nazivi sami kažu, statičke IP adrese se ne menjaju, dok se dinamičke menjaju. Neke dinamičke IP adrese se menjaju dnevno ili nedeljno, dok se druge menjaju samo kada ponovo pokrenete ruter.
Ponovo možete da koristite komandnu liniju da biste utvrdili da li je vaša spoljna IP adresa dinamička ili statička. Pokrenite je i unesite ipconfig/all. Pomerite se nadole i pronađite liniju DHCP Enabled. Ako je reč pored nje Yes, onda je vaša IP adresa dinamička. Proces je prilično jednostavan i na Mac računaru. Podešavanjima IP adrese možete da pristupite u odeljku System Preferences.
Što se tiče performansi i brzine interneta, nema značajnih razlika između statičkih i dinamičkih IP adresa, bar kada su kućne mreže u pitanju. Međutim, razlike postoje u oblasti bezbednosti i privatnosti.
Sajber-kriminalci mogu da zloupotrebe IP adrese na mnogo načina. Jedna uobičajena i opasna pretnja se zove IP lažiranje. To se dešava kada haker prikrije izvor IP paketa sa ciljem da prevari žrtvu tako da joj se čini da saobraćaj dolazi iz pouzdanog izvora.
S obzirom na to da se dinamičke IP adrese često menjaju, manje su podložne sajber-napadima. Kao prvo, dinamička IP adresa otežava hakerima da prisluškuju vaše aktivnosti na mreži i tako stvara još jedan sloj zaštite od različitih vrsta napada.
Dinamičke IP adrese takođe pružaju više privatnosti od statičkih adresa. To ne znači da niko ne može da vas prati ako imate dinamičku IP adresu (jer sigurno može), ali oni koji skupljaju podatke, prevaranti, kriminalci i tehnološke kompanije mnogo će teže da vas identifikuju. Kad imate statičku IP adresu, svi zainteresovani treba da vas identifikuju samo jednom.
Uz to, DHCP server automatski dodeljuje i konfiguriše dinamičke IP adrese, dok statičke adrese treba ručno podesiti. Dakle, kada nadogradite svoj računar, ne morate ručno da mu dodelite statičku IP adresu i rizikujete da stvorite bezbednosni problem, jer će ruter sve sam da uradi.
Dinamičke IP adrese su bezbednije
Dinamičke IP adrese su bezbednije od statičkih IP adresa i savršene za kućne mreže. Ipak, to ne znači da statičke IP adrese nemaju svoju svrhu. U stvari, preduzeća ih često koriste jer su stabilne i mogu da se koriste za hosting.
Bez obzira na to da li koristite statičku ili dinamičku IP adresu, da biste ostali bezbedni i sačuvali svoju privatnost, potreban vam je brz i pouzdan VPN softver. Dobra vest je da danas postoji mnogo dobavljača VPN usluga, a neki ih nude besplatno.