Stiv Džobs je uspeo da očara svakog osim mene

Suosnivač kompanije „Majkrosoft“ Bil Gejts kaže da Stiv Džobs nije uspeo da ga prevari slatkorečivošću i tvrdi da mu je zavideo na sposobnosti da očara ljude glupostima. „Suosnivaču kompanije „Epl“ Stivu Džobsu niko nije bio ravan kad je trebalo da se predstavi novi proizvod i ubede ljudi da je njihov život bez novog uređaja nezamisliv“, kaže Bil Gejts koji je Džobsovu sposobnost nazvao „bacanjem čini“. Gejts se priseća posebnih veština svog nekadašnjeg konkurenta i poredi ih sa sopstvenim sposobnostima koje je koristio dok je bio na čelu „Majkrosofta“. Kad govorimo o predstavljanju novih proizvoda, Gejts smatra da je Džobs bio pravi čarobnjak dok za sebe tvrdi da je bio čarobnjakov pomoćnik. Baš zbog toga, Gejts nije podlegao činima, ali nije ni mogao da opčini ljude kao što je to činio glavni čarobnjak Džobs.

Gejts, govoreći o Džobsovoj jedinstvenoj veštini čarobnjaka, spomenuo je predstavljanje računara Next cube, koji je, prema njegovom mišljenju bio potpuna propast. „Računar je bio potpuna glupost, ali Džobs je uspeo da opčini milione i milione ljude i to crnom kockom. Ja sam u tom trenutku pomislio Čekaj malo, ta magija uopšte ne bi trebalo da funkcioniše, to nema veze ni sa čim“, rekao je Gejts. „Stiva treba spomenuti i u vezi sa jedinstvenim slučajem kad je kompanija bila na rubu propasti, na dobrom putu da nestane, a postala je najbogatija kompanija na svetu predstavljajući se proizvodima koji su zaista jedinstveni i očaravajući.“

Gejts govori i o Džobsvoj nenadmašnoj sposobnosti da motiviše radnike, iako se ne slaže sa onim što je Džobs tražio od svojih radnika da urade, što je nekad uključivalo neke „sulude“ ideje koje su samo donosile više posla za njih. „Naravno, lako je podražavati Stivovo užasno ponašanje koji je nekad znao da bude pravi gad. Ipak, još nisam sreo osobu koja bi, kao što je to Stiv nekada radio, uspela da pronađe izuzetno talentovanog stručnjaka, da ga motiviše da u svom stvaranju dostigne neslućene visine i da ima toliko smisla za lepo i da zna bez oklevanja šta je dobro, a šta nije“, kaže Gejts.

Suosnivač „Majkrosofta“ se priseća kako je na čelu kompanije proveo 25 godina i kaže da je malo osnivača koji su uspeli toliko dugo da upravljaju armijom od 50.000 radnika. Prema njegovim rečima, takav slučaj predstavlja retkost, ali dobro je kad se niko ne pita ko je tu glavni. Kad su mu rekli da je bio strog i zahtevan rukovodilac, Gejts je rekao da je uvek pravio razliku između svog ponašanja kao javne osobe i rukovodioca unutar kompanije „Majkrosoft“ jer kad god je davao intervjue novinarima niko nije rekao da je bio grub, nagao или nadobudan. „Unutar kompanije imali smo samoizabranu grupu ljudi, uglavnom muškaraca. Priznajem, da, mnogo smo zahtevali jedni od drugih i mislim da smo ponekad umeli da preteramo. Bilo je prilično napeto. Oslanjali smo se jedni na druge i uvek računali da će nam radno vreme biti prilično dugačko.“ Tvrdi da je takvo njegovo ponašanje bilo karakteristično kad je bio u dvadesetim, tridesetim или četrdesetim godinama života, ali ne i danas. Ipak, i dalje zna šta je dobro, šta ne valja, šta je suviše skupo i neisplativo.

Nedavno je Gejts govorio o svojim uspesima i greškama dok je rukovodio „Majkrosoftom“. Tada je priznao da mu je najveća greška to što nije napravio operativni sistem Android na tržištu softvera gde pobednik odnosi sve.

5417-stiv-dzobs-je-uspeo-da-ocara-svakog-osim-mene