Stiven Fraj: Facebook i ostale društvene mreže trebalo bi da dobiju status izdavača

Govoreći na literarnom i umetničkom festivalu Hay, koji ove godine obeležava pet stotina godina Luterovih 95 teza, Stiven Fraj je optužio „masovne novinske agencije“ za odbijanje prihvatanja odgovornost za sadržaje koje objavljuju. Rekao je da bi Facebook i ostale „masovne novinske agencije“ trebalo da dobiju status izdavača čime bi se sprečilo širenje lažnih vesti i nasilnih sadržaja, a društvene mreže bi morale da poštuju zakone koje se odnose na internet stranice tradicionalnih novinskih agencija.Istakao je da bi promenu statusa Facebook-a i drugih društvenih mreža trebalo što pre obaviti pošto su one glavni izvor vesti i informacija za preko 80% populacije. 

Ako bi Twitter i druge društvene mreže imale odgovornosti koje imaju izdavači, sigurno bi se mnogo bolje potrudile da spreče objavljivanje neprihvatljivih sadržaja, pretnji i drugih užasa, što je osnovni zadatak svakih ozbiljnih novina i svakog ozbiljnog novinarstva. Fraj se nada da će uz prošlonedeljnu objavu strožih zakona Evropske unije koji će kontrolisati sadržaje koje objavljuju društvene mreže, one ubrzo biti suočene sa nametanjem veće odgovornosti. Fraj se osvrnuo i na pad informacionog sistema britanske avio-kompanije koji je skoro cela dva dana zaustavio saobraćaj na aerodromima Hitrou i Getvik. Upozorio je na činjenicu da se svet toliko oslanja na digitalne sisteme da jednostavno upućuje izazov nekom kataklizmičnom sajber napadu koji će dovesti do „digitalnog ledenog doba čovečanstva“.

„Događaj koji će dovesti do izumiranja izbrisaće naše vlasničke listove, lične podatke, bankarske račune i životnu ušteđevinu, uništiće arhivske podatke i prikupljene informacije o našem postojanju i nastupiće „digitalno ledeno doba čovečanstva““, navodi Fraj. Koristeći mit o Pandorinoj kutiji iz koje su oslobođena sva zla, dok je nada ostala zatvorena u njoj, da bi s njom uporedio sve češće pojavljivanje nasilnih sadržaja i uvredljivih poruka na internetu, Fraj je istakao da je brzina tehnološkog napretka ogromna i da ne možemo da rešimo probleme koji su nastali zbog toga. O ovim stavovima bi trebalo dobro razmisliti pošto je Stiven Fraj prvi računar kupio još daleke 1982. godine, poznat je kao oduševljeni pristalica informacionih tehnologija i jedan od prvih korisnika interneta i društvenih medija.

4373-stiven-fraj-xa-facebook-xa-i-ostale-drustvene-mreze-trebalo-bi-da-dobiju-status-izdavaca