Sve više zlonamernog softvera putuje P2P mrežama

Hakeri su pronašli nov zaobilazan način za rasprostiranje zlonamernog softvera: sada koriste mreže ravnopravnih članova ( peer-to-peer networks ). Bezbednosna firma Damballa izveštava da je broj zlonamernih uzoraka koji koriste P2P komunikacije porastao pet puta tokom zadnjih 12 meseci. Napredne pretnje kao što su ZeroAccess, Zeus Version 3 i TDL-4 daju najveći doprinos tom porastu, izjavio je Stephen Newman , podpredsednik proizvodnje u Damballi.   

Botnet kolovođe mogu da izgube pristup hiljadama или milionima zaraženih računara ako im se isključe kontrolni serveri, zato pokušavaju da dobiju na samoodrživosti korišćenjem decentralizovanih P2P mreža, gde botnet klijenti mogu jedni drugima da prenose komande, rekao je  Stephen Newman

Zlonameran P2P saobraćaj se teško otkriva i blokira uobičajenim pristupom koji se oslanja na liste poznatih IP adresa i računara povezanih sa C&C serverima.

U jednom skorašnjem izveštaju o samoodrživosti P2P botnet -ova, jedna grupa istraživača sa univerziteta i prodaje, zaključila je da postoji hitna potreba za pronalaženjem novih načina za sprečavanje zlonamernog saobraćaja na P2P botnet -ima.

2212-sve-vise-zlonamernog-softvera-putuje-p2p-mrezama-2212