Svetska zdravstvena organizacija pokreće aplikaciju za savete o COVID -19 za Android, iOS

Dok se zajedno suočavamo sa kriznim vremenima, jedna od najvažnijih stvari koju možemo da uradimo – osim pranja ruku i održavanja društvene distance – je borba istinom protiv dezinformacija. U tom cilju, Svetska zdravstvena organizacija priprema se za pokretanje zvanične Android, iOS i veb-aplikacije za vesti, savete, upozorenja i još mnogo toga, kako bi vas obaveštavala tokom pandemije COVID -19. Novu aplikaciju, koja je trenutno predstavljena na tržištu pod nazivom WHO MyHealth , prvobitno je predložio tim stručnjaka volontera koji su formirali ono što oni nazivaju WHO COVID App Collective. Tim čine bivši zaposleni u kompaniji „Gugl“ i „Majkrosoft“, kao i savetnici i ambasadori Svetske zdravstvene organizacije, zajedno sa drugim stručnjacima.

Prema trenutnom planu razvoja, grupa planira da prva, rana verzija aplikacije WHO MyHealth bude pokrenuta u Android i iOS okruženju u ponedeljak, 30. marta. Međutim, pošto se aplikacija organizacije stvara kao program otvorenog koda, bili smo u prilici da vidimo ranu verziju aplikacije koja je u toku, koja se pre svega sastoji od istih saveta koji se odnose na COVID -19, a koji su pronađeni u nedavnoj WhatsApp chatbot aplikaciji organizacije.

Na osnovu originalnog dokumenta o dizajnu aplikacije, postoje planovi za aplikaciju WHO MyHealth koja bi trebalo da ponudi upozoravajuća obaveštenja koja su specifična za vašu lokaciju, kao i mogućnost za korišćenje alata za „samotrijažu“ koji bi mogli da vam pomognu u određivanju da li se vaši simptomi podudaraju sa simptomima COVID -19.

Organizacija ima još veće ambicije za svoju aplikaciju. Naime, trebalo bi da omogući onima koji su direktno ugroženi virusom da Svetskoj zdravstvenoj organizaciji uz pomoć svog android telefona или ajfona ponude svoju istoriju lokacija u nastojanju da sprovedu „pretraživanje kontakata“ kako bi bolje razumeli širenje virusa. Međutim, imajući u vidu očigledne probleme narušavanja privatnosti kod deljenja iscrpne istorije lokacija, ostaje da se vidi da li će ova funkcija zaista biti pokrenuta.

Korišćenjem postojeće tehnologije, kao što su Gugl mape, omogućeno je korisnicima da navedu da li im je dijagnostifikovan virus или su bili u kontaktu sa pacijentima zaraženim COVID -19. Pored toga, treba tražiti dozvolu za praćenje istorije podataka o lokaciji na uređaju. Drugi zanimljiv aspekt ove priče je da je WHO COVID App Collective u početku napravio aplikaciju pomoću Ionic React-a pre prelaska na Guglov višeplatformski Flutter SDK , ne samo za mobilne aplikacije već i za veb-aplikaciju. U stvari, neki pojedinačni članovi Guglovih Flutter i Dart timova dobrovoljno pomažu i daju savete u razvoju aplikacije Svetske zdravstvene organizacije.

Dakle, ako ste iskusni Flutter programer koji želi da doprinese svetu, trebalo da rrazmislite o tome da svoje znanje i ideje ponudite timu volontera koji aktivno grade zvaničnu aplikaciju WHO MyHealth .

5786-svetska-zdravstvena-organizacija-pokrece-aplikaciju-za-savete-o-xa-covid-xa-19-za-android-ios