Tehnologija obmane u službi postavljanja zamki sajber kriminalcima u oblaku

Korišćenje mamaca i postavljanje zamki na vašoj mreži da biste namamili napadače nije ništa novo. Tehnologija obmane stvara izuzetno prefinjeno okruženje za korišćenje mamaca koje izgleda potpuno isto kao prava mreža i kao vredna potencijalna meta za napadače. Nedavno je kompanija „Akalvio“ iskoristila zamisli tehnologije obmane i usavršila ih tako da mogu da se koriste u oblaku.

Šta je tehnologija obmane?

Naravno, svi smo svesni na ne postoji neprobojni bezbednosni zid koji vas može zaštiti od sajber napada. Zbog toga je mudro pretpostaviti da će vašu mrežu, u jednom trenutku, pokušati da napadnu. Nabolje bi bilo kad biste mogli da sprečite sajber kriminalce da upadnu u vašu mrežu, ali još je važnija brzina kojom možete da detektujete neovlašćeni pristup. Napadači uglavnom koriste uobičajenu strategiju kad sprovode „izviđanje terena“ i kad se raspoređuju po mreži da bi pronašli vredne i ranjive podatke. U tom slučaju se koristi tehnologija obmane.

Prema izveštaju Agencije za istraživanje i globalna tržišta tehnologije obmane, predviđa se da će globalno tržište tehnologije obmane do kraja 2021. godine vredeti više od 2,1 milijarde dolara. Niko od legitimnih korisnika, aplikacija или procesa ne bi trebalo da bude povezan sa izvorima tehnologije obmane, što joj omogućava da funkcioniše kao osetljivi sistem za uzbunjivanje i momentalno vas upozori kad se pojavi neka sumnjiva aktivnost. Štaviše, tehnologija prikuplja podatke o vašim neprijateljima, povezuje se sa napadačima da bi shvatila kojim se alatkama služe i koje tehnike i procese (TTP) koriste da bi obezbedila neprocenjivi uvid koji će joj omogućiti da prepozna i predupredi buduće napade.

Tehnologija obmane u oblaku

Poslednjih godina organizacije masovno preseljavaju svoje mreže, servere, aplikacije i podatke u oblak. Pošto su napadači, kao i mi, svedoci takvog pomeranja, oblak je postao novo bojno polje za sajber napade. Kad je kompanija „Akalvio“ predstavila novo rešenja koje je nazvala ShadowPlex Cloud, koncept tehnologije obmane izašao je iz lokalnog centra za obradu podataka i preselio se u okruženje u oblaku. Pri tom, uopšte nije važno da li koristite veb-servise kompanije „Amazon“ (AWS) или „Majkrosoftov“ „Azur“ или platformu u oblaku kompanije „Gugl“ (GCP).

Da bi tehnologija obmane bila delotvorna, mora da bude ubedljiva. Treba da bude savršeni produžetak prave mreže i mrežne infrastrukture. Kompanija „Akalvio“ koristi veštačku inteligenciju da bi reprodukovala mešavinu prilagodljivih mamaca koji odgovaraju oblaku, uključujući infrastrukturu, servise i skladištenje. Osim toga, može da stvori i sve ostale elemente koje bi napadač očekivao da pronađe u pravom okruženju u oblaku.

Direktor kompanije „Akalvio“ Ram Varadarajan objašnjava: „Platforma omogućava organizacijama da brzo i lako iskoriste snagu i potencijal javnog informatičkog okruženja u oblaku i istovremeno se zaštite od naprednih neprijatelja.“ Dok se poslovne kompanije prebacuju u javno informatičko okruženje u oblaku, sposobnost delotvorne zaštite celokupnog poslovanja u heterogenom i hibridnom okruženju u oblaku postaje važnija.

Postavljanje zamke

Morate bezuslovno pratiti najbolja bezbednosna rešenja i koristiti sve alatke i procese na polju sajber bezbednosti da biste sprečili neovlašćeni upad или napad na vašu mrežu. Međutim, trebalo bi da shvatite da ne postoji garancija da ćete se odupreti baš svim napadima i da postoji velika verovatnoća da će vaša mreža kad-tad biti napadnuta.

Tehnologija obmane vam omogućava da postavite zamku tako što stvara uverljivo okruženje ispunjeno zanimljivim metama da bi privukla napadače dok se kreću po vašoj mreži u potrazi za vrednim или osetljivim podacima. Pošto se organizacije preseljavaju sa lokalnih centara za obradu podataka u privatna i javna informatička okruženja u oblaku, tehnologija obmane zasnovana na računarstvu u oblaku, kakvu je ponudila kompanija „Akalvio“ biće značajna komponenta delotvorne bezbednosne strategije.

4986-tehnologija-obmane-u-sluzbi-postavljanja-zamki-sajber-kriminalcima-u-oblaku