Tehnologija prepoznavanja lica će se koristiti na Olimpijskim igrama u Tokiju

I to samo za sportiste i organizaciono osoblje, ali ne za navijače. Olimpijske igre u Tokiju biće tehnološki najopremljenija sportska svečanost do sada jer će se koristiti tehnologija prepoznavanja lica. Tehnologija će biti upotrebljena za identifikaciju sportista, zvaničnika, osoblja i medijskih radnika koji će biti prisutni na Olimpijadi i Paraolimpijadi u Tokiju 2020. godine, izjavio je organizacioni komitet u utorak. Procedura neće biti korišćena za identifikaciju gledalaca na Olimpijskim igrama. Korišćenje tehnologije će unaprediti bezbednost i ubrzati ulazak ovlašćenog i nadležnog osoblja, naveo je organizacioni komitet u svom blogu. Sistem prepoznavanja lica razvijen je u kompaniji „NEC Corp.“, koja predstavlja tehnološkog giganta u Japanu. Kompanija će unapred prikupiti slike ovlašćenih službenih lica i sačuvati ih u bazi podataka za proveru na ulazima.

„Najnovija tehnologija će omogućiti identifikaciju akreditovanih ljudi. Mnogo je striktnija i preciznija, a i pouzdanija od kontrole koju vrše ljudi iz obezbeđenja. Sistem će takođe ubrzati ulazak na sportska borilišta, što će biti izuzetno važno s obzirom na to da će letnje temperature biti izuzetno visoke“, rekao je Cujoši Ivašita, izvršni direktor službe obezbeđenja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. „Nadam se da će tehnologija unaprediti bezbednost Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i omogućiti sportistima da postignu najbolje rezultate.“

Olimpijade često prihvataju nove tehnologije. Za vreme Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu u Južnoj Koreji kompanija „Hjundai“ je predstavila svoja terenska vozila s pogonom na hidrogen koja su se koristila za prevoz posetilaca koji su razgledali Guangneung i Pjongčang. Skijaši su koristili vazdušne jastuke koji su se automatski naduvavali da bi se zaštitili u slučaju pada.

4974-tehnologija-prepoznavanja-lica-ce-se-koristiti-na-olimpijskim-igrama-u-tokiju