Tramp: Ako Kongres ne ukine Odeljak 230, ne potpisujem zakon o odbrani

Predsednik Tramp je u utorak zapretio da će staviti veto na godišnji zakon o odbrani kojim se odobrava skoro bilion dolara za troškove vojske, osim ako Kongres ne odluči da su društvene mreže, kao što su Fejsbuk, Tviter i ostale, pravno odgovorne za postupke koje primenjuju pri upravljanju svojim platformama. Tramp je, zahtevajući ukidanje saveznog zakona poznatog kao Odeljak 230, svoj ultimatum izneo u nekolicini noćnih tvitova koji su vrlo važnu raspravu o nacionalnoj bezbednosti pretvorili u politički rat zbog predsednikovih neosnovanih navoda da tehnološki giganti Silicijumske doline sistemski diskriminišu konzervativce i njihove stavove. „Odeljak 230, koji predstavlja poklon Sjedinjenih Država tehnološkim gigantima (jedinim kompanijama u Americi koje dobijaju pomoć države!), predstavlja ozbiljnu pretnju po našu nacionalnu bezbednost i izborni integritet“, objavio je Tramp.

Ukoliko „vrlo opasan i nepravedan Odeljak 230 ne bude u potpunosti ukinut kao deo Zakona o odobrenju nacionalne odbrane ( NDAA )“, nastavio je Tramp, „biću primoran da nedvosmisleno stavim veto na predlog zakona kad dospe na moj lepi sto“. Odeljak 230 je obuhvatan i već decenijama star savezni zakon koji oslobađa veliki broj veb-lokacija i usluga od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju njihovi korisnici, kao i za odluke o tome koje će objave, fotografije i video-zapise tehnološke kompanije skinuti или ostaviti na mreži. Smatra se jednim od temeljnih zakona interneta, stvoren velikim delom da bi se omogućilo digitalno slobodno izražavanje.

Mnogi zakonodavci – kako demokrate, tako i republikanci – sve češće se pitaju da li je takva vrsta zaštite zastarela pošto se takvim zakonom obezbeđuje pravni imunitet tehnološkim gigantima u vreme kada nisu uspeli da se izbore sa govorom mržnje, dezinformacijama o izborima i drugim štetnim sadržajima na mreži. Ipak, Tramp i njegovi saveznici pristupili su debati kako bi izneli svoje argumente da Fejsbuk, Gugl, Tviter i drugi treba da budu kažnjeni zbog toga što sistemski politički diskriminišu konzervativce. Tramp i njegovi saveznici, pri tom, nisu pružili dovoljno čvrste dokaze za takve optužbe, koje su, ionako, tehnološki giganti odavno odbacili i porekli.

Tramp je pojačao napade poslednjih meseci, posebno pošto su kompanije društvenih medija preduzele agresivniju akciju protiv njegovih najkontroverznijih objava na mreži – uključujući njegove tvitove koji lažno tvrde da je pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine. Ranije ove godine, predsednik je takođe potpisao opsežno izvršno naređenje koje je trebalo vladi da obezbedi ogromnu moć koju bi koristila za kontrolisanje političkog govora na mreži, direktivu koja je kasnije osporena na sudu jer je kršila ustavne odredbe. I Tramp je više puta pozivao državne i savezne istražitelje da koriste svoja široka ovlašćenja da bi istražili i potencijalno kaznili Silicijumsku dolinu zbog navodnih diskriminatornih postupaka.

Inače, Odeljak 230 nema veze sa nacionalnom bezbednošću. Portparol Bele kuće nije odgovorio na zahtev za komentar u utorak u vezi sa predsednikovom tvrdnjom da zakon izlaže zemlju riziku. Trampov ultimatum stiže pošto je prethodno zapretio da će staviti veto na predlog zakona o odbrani, poznat kao NDDA , kojim se odobrava 740 milijardi dolara za vojne troškove, a sve zbog odredbe koja će zahtevati od Pentagona da promeni nazive deset vojnih baza koja nose imena vojnih oficira Konfederacije koji su se borili za očuvanje ropstva. Tramp je rekao da neće dozvoliti da se to dogodi, a razbesneo se kada su vojni zvaničnici rekli da su ministar odbrane, koga je Tramp otpustio, i ministar vojske nagovestili da se slažu da pomenute baze budu preimenovane.

Što se Senata tiče, većina smatra da ne bi bilo dobro stavljati predlog zakona na glasanje ako postoji opasnost da se na njega stavi veto. Ipak, neki republikanci su poslednjih dana predložili kompromis: ako se Odeljak 230 promeni, pristaće na promenu naziva baza, što je zahtev demokrata, prema rečima osobe upoznate sa događajima, koja je tražila da ostane anonimna, s obzirom na to da se zvanični razgovori o toj temi nisu vodili. Demokrate su uglavnom bili protiv takvog predloga, rekao je izvor.

6102-tramp-ako-kongres-ne-ukine-odeljak-230-ne-potpisujem-zakon-o-odbrani