Tri znaka da čvrsti disk ne radi (i šta bi trebalo da preduzmete)

Pre nego što okrivite Windows, proverite u kakvom je stanju HDD ili SSD u vašem računaru.
Posle samo tri godine, prosečni broj kvarova čvrstih diskova i SDD-ova se dramatično povećava. Kvarovi mogu da se pojave i ranije ako je disk izložen promenljivim temperaturama, vlažnosti ili spoljnim udarima. Ako primetite rane znake kvara čvrstog diska posle tri do pet godina, kao što su slabije performanse, sve veći broj loših sektora ili čak čudne zvukove, trebalo bi da se pozabavite traženjem rešenja.
Kako da utvrdite da li čvrsti disk funkcioniše? Postoje tri znaka
U najboljem slučaju, čvrsti diskovi otkazuju postepeno, tako da imate dovoljno vremena da preuzmete kopiju svojih podataka i zamenite diskove pre nego što se suočite sa fatalnim kvarom. Kako da budete sigurni da li čvrsti disk radi kako treba. Daćemo vam nekoliko saveta.

 1. Računar radi usporeno, dolazi do čestih zamrzavanja i pojavljuje se plavi ekran
  Tri spomenute pojave mogu da imaju mnogobrojne različite uzroke, a jedan od njih je i neispravan čvrsti disk. Ako se ti problemi jave posle nove instalacije ili u Windows Safe Mode (bezbednom režimu), uzročnik je sasvim sigurno loš hardver, dakle, verovatno neispravan čvrsti disk.
  Da biste isključili problem sa čvrstim diskom, možete da pokrenete mnoštvo dijagnostičkih alata, ali trebalo bi da počnete tako što ćete pogledati podatke tehnologije S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). Dok Windows automatski prikuplja te informacije u pozadini, poznato je da je nepouzdan u predviđanju kvara čvrstog diska. Sasvim je moguće da dođe do kritičnog kvara pre nego što vam S.M.A.R.T. pošalje upozorenje.
  Da biste ručno proverili S.M.A.R.T. status, biće vam potreban alat treće strane kao što je CrystalDiskInfo. U odeljku Disk izaberite disk koji želite da skenirate i saznajte u kakvom je stanju.
  Ako posle pokretanja nekoliko dijagnostičkih alata možete da isključite probleme sa hardverom, trebalo bi da nastavite sa ponovnim pokretanjem ili instalacijom operativnog sistema. Windows 10 i Windows 11 imaju opciju da zadrže sve vaše datoteke, ali za svaki slučaj treba da pripremite rezervnu kopiju. Malo kasnije ćemo vam reći nešto više o rezervnim kopijama.
 2. Oštećeni podaci i nagomilavanje loših sektora
  Oštećeni podaci mogu da se pojave na bezbroj različitih načina. Ako više puta vidite jedan od tih simptoma, sasvim je sigurno da čvrsti disk postepeno otkazuje:
  Kodirani nazivi datoteka ili fascikli
  Nasumične poruke o grešci prilikom otvaranja, premeštanja ili čuvanja datoteka
  Datoteke koje se ne otvaraju
  Oštećeni podaci u datotekama
  Datoteke ili fascikle koje nestaju
  Oštećenje podataka se javlja u trenutku kada kreirate ili skladištite podatke. Moguće je da ste negde pokupili virus koji ometa rad vaših datoteka, ali to mogu da budu i samo loši sektori na čvrstom disku.
  Loši sektori su delovi čvrstog diska koje ne održavaju integritet podataka. Windows automatski maskira loše sektore, tako da ih nećete primetiti osim ako ne naiđete na probleme sa oštećenim podacima. Međutim, loši sektori mogu brzo da se nakupljaju na neispravnom čvrstom disku, što znači da ćete se sa tim problemima češće suočavati.
  Komandni alat operativnog sistema Windows pod nazivom CHKDSK može da vam pomogne da prikupite podatke iz loših sektora i isključite ih iz dalje upotrebe.
  Da biste obavili brzo skeniranje:
  Pritisnite Windows + E da biste otvorili File Explorer, idite na This PC, kliknite desnim tasterom miša na disk ili particiju u kvaru i izaberite Properties. 
  U okviru Properties pređite na karticu Tools i kliknite na Check. Ako vas Windows obavesti You don’t need to scan this drive (Ne morate da skenirate ovu disk jedinicu), možete da kliknete na Scan drive da biste ipak pokrenuli alatku. Kada se proces završi, možete da odaberete da popravite sve greške koje pronađe. 
  Detaljnije CHKDSK skeniranje može da potraje malo duže i zahteva ponovno pokretanje računara. Skeniranje pokrenite kada ste sasvim sigurni da vam računar neće biti potreban bar ceo dan:
  Otvorite Administrator Command Prompt tako što ćete da kliknete desnim tasterom miša na Start i izaberete Command Prompt (Admin).
  Pokrenite sledeću naredbu da biste vratili podatke i popravili greške: chkdsk /r c: (za C: disk).
  Unesite Y kada se to od vas traži i CHKDSK će se pokrenuti kada ponovo pokrenete računar.
 3. Čudni zvukovi
  Kada čujete čudne zvukove sa čvrstog diska, u problemu ste. Zvuk škljocanja koji se ponavlja, poznat kao zvuk smrti, stvara glava koja pokušava da upiše podatke, ali pošto ne uspeva, vraća se u početnu poziciju i neprestano pokušava da obavi zadatak. Zvukovi škripanja ili mlevenja ukazuju na to da delovi hardvera, kao što su ležajevi ili rotirajući motor, otkazuju.
  U tom trenutku, ako imate sreće, možete da povratite podatke sa čvrstog diska.
  Koliko dugo traju HDD i SSD diskovi?
  Čvrsti diskovi i SSD uređaji drugačije se kvare, što se odražava na njihov životni vek.
  Čvrsti diskovi imaju životni vek od tri do pet godina, međutim, u idealnim uslovima, neki bi mogli da traju i do 10 godina.
  SSD uređaji obično traju pet godina ili duže u proseku jer nemaju pokretne delove i njihov životni vek prvenstveno zavisi od upotrebe.
  U oba slučaja, čuvanje osetljivih podataka na disku bez rezervne kopije tokom pet ili više godina vrlo je rizičan postupak.
  Šta da preduzmete ako posumnjate da vam se čvrsti disk pokvario
  Kada sumnjate da je čvrsti disk na izdisaju, možete da preduzmete sledeće korake.
  Korak 1: Napravite rezervnu kopiju podataka
  Najbolje bi bilo da uvek čuvate rezervne kopije podataka na drugom disku i da budete spremni da disk zamenite. Malo je verovatno da će dva diska otkazati u isto vreme. Izuzetak bi bile prirodne katastrofe, kao što su poplave ili požari. U tim slučajevima preporučujemo vam da držite kopiju najvažnijih podataka na drugoj fizičkoj lokaciji, na primer, na poslu ili kod člana porodice ili prijatelja.
  Da biste napravili rezervnu kopiju podataka, možete da koristite mnoštvo alata, uključujući izvorne Windows alate za pravljenje rezervnih kopija, softver treće strane za pravljenje rezervnih kopija ili rešenje za pravljenje rezervnih kopija na mreži kao što je OneDrive ili Google Drive. Ako koristite Microsoft Office, razmislite o pretplati na Microsoft 365, koja vam daje najnoviju verziju Office paketa i 1TB OneDrive skladišta, što bi moglo da bude dovoljno za pravljenje rezervne kopije celog računara u oblaku.
  Ako vam je disk već oštećen, alat za oporavak podataka bi mogao da vam spasi podatke.
  Korak 2: Zamenite disk jedinicu
  Kada budete spremni da zamenite SSD ili HDD, obavestite se o tome kako da izaberete pravi disk i da ga instalirate.
  Korak 3: Bezbedno odložite stari disk
  Pre nego što izbacite svoj stari disk, ne zaboravite da obrišete disk da biste sprečili nekog drugog da dođe u posed vaših podataka.
  Šta god da radite, nemojte da bacate stari disk u smeće. Elektronika sadrži plemenite metale i toksične komponente kojima nije mesto na deponiji. Umesto toga, odnesite hardver u lokalni elektronski centar za reciklažu, pitajte prodavnicu elektronske opreme da li će ga uzeti nazad ili koristite program, kao što je besplatni program za reciklažu kompanije Western Digital, koji će vam dati 15 procenata popusta na sledeću kupovinu.
  Pokvario vam se čvrsti disk i nemate rezervnu kopiju!
  Još nije sve izgubljeno. Ako čvrsti disk sadrži dragocene podatke i više ne možete da naterate Windows (ili Linux) da ih prepozna, preostaje vam da potražite profesionalnu uslugu oporavka podataka. Najbolje kompanije uspele su da vrate podatke sa čvrstih diskova uništenih u napadima na Svetski trgovinski centar 11. septembra. Međutim, trebalo bi da izaberete renomiranu kompaniju pre nego što se predate čvrsti disk i novac u nečije ruke, jer bi neke druge kompanije mogle da vas prevare.
  Neke od pouzdanih kompanija su: Ontrack, Datarecovery.com i Secure Data Recovery.
  Kompanije koje se bave oporavkom podataka mogu bezbedno da otvore vaš čvrsti disk da bi popravile mehaničke kvarove ili zamenile delove. Posle takve procedure, disk može da radi dovoljno dugo da biste napravili rezervnu kopiju podataka. Te popravke je teško, često i nemoguće, obaviti kod kuće, jer je za popravku čvrstog diska potrebna čista prostorija. Zbog toga spomenute kompanije skupo naplaćuju svoje usluge.
  Nemojte da dozvolite da vam se čvrsti disk pokvari!
  Nemojte da se oslanjate na upozorenja ili softver da biste utvrdili da imate neispravan čvrsti disk. Veća je verovatnoća da će se neočekivano pokvariti bez ikakvih znakova upozorenja. Umesto da pokušavate da predvidite nešto što je još manje predvidljivo od vremenskih uslova, trebalo bi da se oslonite na rezervne kopije.