Veb-pregledač kompanije „Gugl“ omogućava špijuniranje miliona korisnika

Chrome ima problem sa bezbednošću jer njegova zlonamerna proširenja šalju hakerima istoriju pretraživanja korisnika i akreditive za prijavu. U novom izveštaju Rojtersa navedeno je da su stručnjaci za bezbednost otkrili da su zlonamerna Chrome proširenja preuzeta čak 32 miliona puta i da su skinula istoriju pretraživanja korisnika i akreditive za prijavu. Te informacije su zatim poslate hakerima na raznim veb-lokacijama. Stručnjaci iz kompanije Awake Security dostavili su te podatke kompaniji „Gugl“, koja je iz Chrome prodavnice uklonila 70 navedenih proširenja. Takva vest, međutim, ukazuje na poteškoće u održavanju bezbednosti naših podataka na mreži i ravnotežu između praktičnosti i bezbednosti. Chrome je pretraživač koji se koristi na stotinama miliona računara. Prema procenama, skoro 70 procenata ljudi koristi Chrome za kretanje po mreži. Hajde da na trenutak zaboravimo da je Chrome uglavnom spor i da opterećuje resurse na računaru u tolikoj meri da brzo potroši bateriju i optereti memoriju. I pored toga, uglavnom se koristi zbog funkcionalnosti koju nudi kroz određene funkcije, kao što su proširenja.

Problem je u tome što ta proširenja često imaju daleko veći pristup onome što radite na mreži nego što biste možda očekivali. Zbog toga su uobičajeno sredstvo hakera i prevaranata na mreži, kao što se desilo i u ovom najnovijem slučaju. Prevaranti dugo koriste Chrome proširenja da bi pokrenuli iskačuće oglase или instalirali zlonamerni kôd na računar korisnika bez njegovog znanja. Kada tim dodacima date dozvolu za pristup vašoj istoriji  pretraživanja, to znači da je trećoj strani omogućeno da vidi sve što radite na mreži. Možda bi trebalo da se zapitate da li se s tim slažete pre nego što kliknete na dugme da pristajete. U stvari, predlažem da postavite sebi sledeća četiri pitanja pre instaliranja bilo kog Chrome proširenja:

Da li mi treba proširenje?

Ako proširenje obećava da ćete naći kodove kupona na mreži, onda vam verovatno nije potrebno. Isto je i sa proširenjima koji vam nude konvertovanje datoteka. To je funkcija koju lako možete da obavite na većini računara, a za to vam nije potrebno proširenje. Naravno, postoje zgodna proširenja koja olakšavaju zadatke na mreži, ali prvo morate da budete sigurni da je to nešto što vam, u stvari, donosi pravu korist. Ako zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, onda je proširenje nesumnjivo veoma loše.

Da li verujem programeru?

U ovom slučaju izgleda da su programeri koristili lažne informacije za objavljivanje proširenja u Chrome prodavnici. Pre instaliranja bilo kog proširenja, proverite odakle potiče. Da li ste ikada čuli za kompaniju ranije? Ako ne, možda bi bilo dobro izbegavati proširenje или bar napraviti malo istraživanje pre nego što odlučite da ga instalirate.

Mogu li da ograničim dozvole?

Kada instalirate proširenje, mnogi traže dozvolu da sa vašim podacima postupaju da različite načine. Obratite pažnju na to šta će proširenje moći da radi sa vašim podacima i kojim informacijama može da pristupi. Ako vam se učini da nešto nije u redu или ako proširenje koje kaže da će vam pomoći u pretvaranju datoteka želi da pristupu vašoj istoriji pretraživanja internet stranica, verovatno vam nije potrebno.

Da li bi trebalo da koristim alternativni pregledač?

Iskreno, mislim da nema dobrog razloga da koristite Chrome . Ako vam se samo sviđa interfejs, pogledajte Brave koji je ugrađen na istom pretraživaču, ali ima daleko bolju zaštitu od oglasa koji vas stalno prate na mreži. Možete da koristite i Safari. Oba pretraživača onemogućavaju kolačiće trećih strana koji prate vašu aktivnost na mreži, a i mnogo su brži od Chrome -a.

Tu je i Firefox , koji je drugi najpopularniji pretraživač, i ima priličan broj vrlo odanih ljubitelja. Konačno, Edge kompanije „Majkrosoft“ je sada zasnovan na Chromium-u i dostupan je u Windows , Android i iOS okruženju.

5873-veb-pregledac-kompanije-gugl-omogucava-spijuniranje-miliona-korisnika