„Vodafon“ uspostavlja 1.000 5G lokacija u Britaniji do 2020. godine

Kompanija „Vodafon“ je izjavila da će do 2020. godine osposobiti 1.000 5G mrežnih lokacija u Britaniji koje će omogućiti neverovatnu brzinu interneta i skoro istovremeni odziv, što je i pokazala u četvrtak kad je obavljen prvi hologramski mobilni poziv u Britaniji. Kompanija mobilne telefonije, koja počinje testiranje 5G tehnologije u sedam britanskih gradova tokom nekoliko narednih nedelja, rekla je da će Kornvol na jugozapadu Engleske i Jezerska oblast na severozapadu – dva regiona sa najslabijom pokrivenošću internetom – dobiti 5G mrežu tokom 2019. godine.

Dolazak pete generacije mobilnih telekomunikacija je od presudnog značaja za zadovoljavanje sve većih potreba za još većim brzinama interneta, njegovim kapacitetom i pouzdanošću. Operateri se nadaju da će takav internet otvoriti mogućnosti za mnogobrojne nove poslovne poduhvate kao što su internetom povezana vozila, fabrike i gradovi.
Sve četiri britanske mreže počele su sa testiranjem 5G servisa iako korisnici neće moći da da ih koriste u telefonskim razgovorima sve do sledeće godine kad će se pojaviti telefoni koji podržavaju novu tehnologiju.
Glavni Vodafonov stručnjak u tehnološko odseku Skot Peti rekao je da će 5G tehnologija konačno omogućiti brzinu od 1 Gb u sekundi i otvoriti nebrojene mogućnosti za sadržaj izuzetno visoke definicije i efektne servise.

Što je najvažnije, tehnologija ima skoro istovremeni odziv koji će eliminisati kašnjenje koje, recimo, često izaziva mučninu kod korisnika slušalica i sličnih uređaja virtuelne stvarnosti. Osim toga, pružiće priliku za razvoj računarskih igrica, virtuelne i proširene stvarnosti i, što je još važnije, poslovanja. Kompanija je prikazala napredne karakteristike tehnologije u hologramskom razgovoru između kapitena ženske fudbalske ekipe Engleske Stef Hogton u Mančesteru i jedanaestogodišnje navijačice Ajris koja se nalazila u glavnom sedištu kompanije u Njuberiju blizu Londona.

Ajris je mogla da se pozdravi sa hologramom Hogtonove i da se upozna sa njenim fudbalskim veštinama iako su bile udaljene stotinama kilometara. Peti je rekao da će najpoznatiji proizvođači početi isporuku telefona koji podržavaju 5G tehnologiju verovatno krajem 2019. godine, dok će se ostali priključiti 2020. godine.

Rekao je i da su hologramske mogućnosti prirodni sled video razgovora, ali nije mogao sa sigurnošću da kaže kada će postati uobičajena pojava. Iako se na konferenciji prošle nedelje čulo da bi „Vodafon“ mogao da proda nešto od mrežne opreme kao što su predajnici, ipak je potvrđeno da se to neće desiti u Britaniji.

5030-vodafon-uspostavlja-1-000-xa-5g-xa-lokacija-u-britaniji-do-2020-godine