YouTube nastavlja sa prepravkama svoje mobilne aplikacije, logoa i još nekih karakteristika

U prvoj polovini ove godine, YouTube je napravio značajne ispravke svog veb-sajta za stone računare koje su doprinele jasnijem izgledu i dodale nova svojstva kao što je „tamni režim“ (dark mode)“ koji se koristi za pregledanje sadržaja noću. Danas je kompanija prekinula sa testiranjem ovih ažuriranja i učinila ih dostupnim svim korisnicima. Uz to, promenila je izgled i dodala nove karakteristike mobilnoj aplikaciji i ažurirala logo i ikonu. Logo kompanije je pretrpeo najveće promene pošto je od 2005. godine skoro isti, uz neke neznatne promene. Kompanija Google kaže da je novi logo – pročišćena verzija ispisa imena i ikone – napravljen da bi se lakše prilagodio različitim uređajima i veličinama ekrana. Na manjim ekranima može se pojaviti samo ikona koja je i dalje uočljiva. Novi logo će se pojaviti u utorak, prvo na stonim računarima i mobilnim uređajima, a potom i na ostalim aplikacijama i servisima. Ispravke koje su napravljene u maju sada su podrazumevane postavke na stonim računarima.

Najuočljivija promena za korisnike je izgled veb-sajta, naročito levi meni koji se jednim klikom miša može sakriti, kao i veličina i izgled ključnih detalja. Tamni režim za noćno pregledanje sadržaja stvara utisak bioskopske atmosfere. Nažalost, ovo svojstvo neće biti predstavljeno u mobilnoj aplikaciji.

Ipak, pojaviće se nekoliko novina.

Prvo zaglavlje će biti belo, a kartice za kretanje po sadržaju veb-sajta nalaziće se na dnu ekrana da biste ih lakše dodirnuli palčevima. Dodate su nove kartice Library i Account da biste lakše pristupili sadržajima koje tražite.

Sigurno se sećate da je kompanija omogućila korisnicima da premotaju video-sadržaj unazad или unapred za 10 sekundi ako bi dva puta dodirnuli levu, odnosno desnu stranu video-zapisa. Nešto kasnije moći ćete da se prebacujete s jednog video-sadržaja na drugi ako pređete prstom preko ekrana levo, za prethodni video, odnosno desno za naredni.

Ažurirana aplikacija će vam omogućiti da ubrzate или usporite reprodukciju video-zapisa, a novi plejer će promeniti oblik da bi odgovarao video-formatu koji se pregledava.

Početak svih ažuriranja planiran je za utorak i verovatno će se završiti krajem srede.

4520-xa-youtube-xa-nastavlja-sa-prepravkama-svoje-mobilne-aplikacije-logoa-i-jos-nekih-karakteristika