Za vlasnike novog uređaja iPad Pro od 10,5 inča nema besplatnih Office aplikacija

Bez obzira na veličinu ekrana, korišćenje Office aplikacija u poslovne svrhe uvek je moralo da se plati. Kad je kompanija Apple povećala veličinu ekrana uređaja iPad Pro sa 9,7 na 10,5 inča, smanjila je broj ljudi koji mogu besplatno da koriste Office aplikacije. To se desilo i 2015. godine kad je predstavljen novi iPad Pro sa ekranom od 12,9 inča. Kompanija Microsoft koristi veličinu ekrana da bi odvojila tablet računare koji su pogodni za privatnu i poslovnu upotrebu. Granicu je postavila na veličinu 10,1 inča, što znači da vlasnici ovih i manjih uređaja mogu besplatno da koriste Office aplikacije, dakle Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint i Word, naravno, u privatne svrhe. Drugim rečima, ne na poslu i ne u poslovne svrhe.

Uređaji sa ekranom veličine 10,1 inč i veći – kao što je novi iPad Pro sa ekranom od 10,5 inča – mogu samo da pregledaju i štampaju postojeća dokumenta ako se nisu pretplatili na Office 365 za mobilne uređaje. U poslovne svrhe, treba biti pretplaćen i na Office 365. Prema licenci za pretplatu na Office 365, bilo kakva upotreba Office aplikacija или bilo kog njihovog svojstva na bilo kom uređaju sa iOS okruženjem, dakle, iPhone, iPad или iPad Pro, zahteva mesečnu pretplatu od 12,5 dolara za svakog pojedinačnog korisnika paketa Office 365 Bisuness Preminum или 20 dolara mesečno za paket Office 365 Enterprise E3.

Pretplata za pakete Office 365 Personal ( 70 dolara godišnje) i Office 365 Home ( 100 dolara godišnje) je obavezna za vlasnike uređaja iPad Pro od 10,5 inča, ali samo u privatne svrhe, što znači da poslovna dokumenta neće moći da uređuju niti da prikazuju prezentacije na radnom mestu.

Iako su pravila uvedena još 2014. godine, i dalje stvaraju zabune kako među privatnim korisnicima, tako i među poslovnim ljudima. Zbog toga su administratori informacionih sistema u stalnom strahu da ne naprave neku grešku i izađu iz zakonskih okvira što se može nepovoljno odraziti na poslovanje kompanija.

Posebnu zabunu stvara oglašavanje kompanije Microsoft koja kaže da su Office aplikacije besplatne sa sve njihove korisnike u iOS okruženju, da bi se konačno ispostavilo da to i nije baš tako. Svako ko koristi Office aplikacije u poslovne svrhe mora biti pretplaćen na Office 365, što je veoma važno napomenuti u slučajevima kad svako donosi svoj uređaj od kuće. Treba naglasiti da ako je neko uspeo da se provuče dok je koristio uređaj sa ekranom od 9,7 inča, to neće biti slučaj sa novim uređajem iPad Pro od 10,5 inča.

4400-za-vlasnike-novog-uredaja-xa-ipad-pro-xa-od-10-5-inca-nema-besplatnih-xa-office-xa-aplikacija