Zalivska oblast San Franciska zabranila razmeštanje 5G mreže

Zalivska oblast San Franciska može biti centar globalne tehnološke industrije, ali to nije sprečilo bogatu enklavu da se zaštiti od onog što joj budućnost može doneti. Gradsko veće Mil Velija, gradića smeštenog na nekoliko kilometara severno od San Franciska, donelo je jednoglasnu odluku prošle nedelje da će zabraniti razmeštanje maloćelijskih 5G bežičnih stanica u gradskoj stambenoj oblasti. Prema pravilu postupanja po hitnom postupku koje dozvoljava Gradskom veću da bez odlaganja primeni uredbu koja treba da zaštiti zdravlje i sigurnost zajednice, odmah će biti sprovedeni ograničenje i zabrana svih budućih postavljanja telekomunikacione opreme za 5G mrežu u gradu. Što se tiče industrijskih oblasti, postavljanje opreme će biti dozvoljeno prema izglasanoj uredbi.

Uredba je izglasana jer je zajednica zabrinuta zbog uticaja bežičnih 5G antena na zdravlje sugrađana. Kako je navelo Gradsko veće, primili su 145 pisama od građana koji su izrazili protivljenje prema novoj tehnologiji i ukupno pet pisama u kojima je podržano postavljanje antena. Iako bi moglo da vam se učini da brojke nisu impozantne, treba da naglasimo da u gradiću živi tek 14.000 stanovnika, što znači da je samo 1% izrazio svoje mišljenje u vezi sa problemom. Zabrana postavljanja 5G opreme nije ništa novo u okrugu Marin, u kome su i drugi gradovi, uključujući San Anselmo i Ros, doneli slične uredbe kojima se zaustavljaju napori da se 5G mreža proširi, a sve zbog opasnosti po zdravlje.

Zabrane raspoređivanja maloćelijskih stanica mogu zakomplikovati nacionalno uvođenje i širenje 5G mreže. Iako standardi mreže još nisu utvrđeni, ipak postoji model koji se široko primenjuje u telekomunikacionoj industriji. Naime, koriste se takozvane maloćelijske antene da bi se povećao internet protok i poboljšala veza dok se istovremeno smanjuju troškovi infrastrukture i električne energije. Lakše je instalirati male antene koje su pri tom i manje upadljive, što je vrlo važno pošto ogromne 4G antene narušavaju izgled okoline, kako naseljenih, tako i nenaseljenih oblasti širom Sjedinjenih Država.

Međutim, mnogo je važnija činjenica da te male antene emituju manji nivo radijacije, pošto nisu napravljene da pokriju toliko široku oblast kao što je to slučaj sa tradicionalnim antenama. Telekomunikaciona industrija već dugo pokušava da porekne vezu između antena i zdravstvenih problema koji se pojavljuju iako je Odsek za javno zdravlje u Kaliforniji izdao upozorenje o antenama mobilnih telefona koje su potencijalno opasne po zdravlje. Manji nivo radijacije koji se javlja kod 5G antena u odnosu na 4G dodatno će smanjiti negativni uticaj na zdravlje ljudi.

Zabrane slične onoj koja je donesena u Mil Veliju onemogućiće, skoro u potpunosti, blagovremeno širenje 5G mreže u Sjedinjenim Državama. Jedan od predstavnika telekomunikacija je rekao da im je potrebno osamnaest meseci da dobiju dozvolu za postavljanje antene, a njeno montiranje traje samo dva sata. Ako pomislimo na stotine stanica koje treba postaviti u gradskoj oblasti uobičajene veličine da bi bila pokrivena mrežom, onda nam je jasno da će postavljanje opreme za 5G mrežu biti izuzetno teško или skoro nemoguće.
I dok se zabrinutost za zdravlje pojavila u različitim opštinskim područjima, ipak nije se proširila na globalnom nivou. Kina, kroz kompanije kao što je „Huawei“ ulaže milijarde dolara da bi isplanirala i napravila 5G infrastrukturu, nadajući se da će od Amerike, koja je najveće tržište 4G tehnologija, preuzeti tehnološku krunu.

Upravo je ta konkurencija navela predsedavajućeg Federalne komisije za komunikacije SAD Adžita Paja i njegove republikanske načelnike da ulože ogroman napor kako bi prevazišli prepreke koje im postavljaju lokalne zajednice zabrinute za zdravlje ljudi i očuvanje istorijskih vrednosti. Komisija je glasala u prvoj polovini ove godine i odredila nova pravila za oblasti u kojima se postavljaju antene, što će ubrzati prihvatanje 5G tehnologije.

Uredba gradića Mil Veli može samo da uspori proces jer, iako je u skladu sa federalnim zakonom ipak ima manju težinu od njega. Gradonačelnik Mil Velija je rekao da će se grad potruditi da oblikuje konačnu uredbu u roku od godinu dana.

5009-zalivska-oblast-san-franciska-zabranila-razmestanje-xa-xa-5g-xa-xa-mreze