Zaposleni u „Guglu“ pozivaju kompaniju da odustane od cenzurisanog pretraživača u Kini

Ogorčeni radnici u „Guglu“ objavili su otvoreno pismo u kome traže od firme da odustane od stvaranja cenzurisanog pretraživača za kinesko tržište. U pismu, koje sadrži potpise devetoro trenutno zaposlenih u kompaniji, optužuje se rukovodstvo kompanije zbog višemesečnog ignorisanja zabrinutosti radnika za poslovni poduhvat. Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i istraživački novinari takođe su izrazili uznemirenost i naglasili da postoji zabrinutost za poštovanje ljudskih prava, neprestano pozivajući „Gugl“ da plan otkaže. Radnici u pismu navode da do sada nisu dobili zadovoljavajući odgovor od rukovodstva kompanije.

Pismo je napisano pošto je otkrivena dokumentacija koju je objavila novinska онлајн agencija „Intercept“. Dokumenti otkrivaju pojedinosti plana kompanije za dobijanje odobrenja za rad u Kini, uključujući i onemogućavanje pristupa određenim sajtovima, kao što su Vikipedija i BBC njuz, koje je zabranila vladajuća Komunistička partija.

Projekat pod šifrovanim nazivom „Dragonfly“ (vilin konjic) označava povratak kompanije u Kinu. Naime, 2010. godine, kompanije se povukla iz te zemlje zbog stalnih sajber napada koje je na nju vršila kineska vlada. Od tada, „Gugl“ neprestano izražava proteste protiv cenzure u toj državi.

Povratak kompanije na kinesko tržište povezuje se sa mogućnošću prikupljanja ogromnog broja podataka u regionu koji bi znatno unapredili kapacitet i razvoj veštačke inteligencije u „Guglu“. U Kini, trenutno postoji 800 miliona internet korisnika, od kojih većina koristi mobilne uređaje da bi pristupila servisima na mreži.

Kineski tehnološki giganti „Alibaba“ i „Tencent“ maksimalno su iskoristili potpuno opušteni stav prema zaštiti privatnosti podataka, što im je omogućilo pristup ogromnom broju podataka na kome su uspeli da razviju svoju tehnologiju kroz algoritme mašinskog učenja. Početkom ove nedelje, organizacija „Amnesti internešenel“ pokrenula je peticiju pozivajući „Gugl“ da odustane od projekta „ Dragonfly“.

„Ako je kompanija spremna da proda ljudska prava za zaradu u Kini, da li bi to mogla da uradi i u nekim drugim zemljama?“, navodi se u peticiji. „Podržimo zaposlene u „Guglu“ koji su se pobunili protiv projekta i poručimo Sundaru Pikaju da bi trebalo da odustane od projekta.“

„Amnesti“ danas organizuje demonstracije ispred kancelarija kompanije „Gugl“ koje se nalaze u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Australiji, Kanadi, Nemačkoj, Hong Kongu, Holandiji i Španiji. Pobune među zaposlenima u kompaniji nisu neobične pošto „Gugl“ podstiče svoje radnike da se u potpunosti iskažu na radnom mestu i da podele svoja razmišljanja.

Stotine zaposlenih u kompaniji je u avgustu ove godine zahtevalo od tehnolokog giganta da bude otvoreniji u otkrivanju detalja o uvođenju cenzurisanog pretraživača u Kini i optužilo rukovodstvo da donosi odluke u tajnosti.

U peticiji, koja je objavljena u „Njujork tajmsu“ i koju je potpisalo više od 1.000 zaposlenih, radnici kažu da bi trebalo da znaju šta stvaraju da bi mogli da donesu etičke odluke o svom poslu.

5137-zaposleni-u-guglu-pozivaju-kompaniju-da-odustane-od-cenzurisanog-pretrazivaca-u-kini