Zašto bi trebalo da se opredelite za Microsoft Edge i napustite Google Chrome

Najverovatnije ovaj tekst čitate u veb-pregledaču Chrome , kompanije „Gugl“, koji je postao izuzetno popularan od kada se pojavio 2008. godine. Pošto Chrome pokazuje izvesne nedostatke, a kompanija „Majkrosoft“ se ozbiljno vratila na to tržište kad je pokrenula svoj pregledač Edge – zasnovan na istom Chromium kodu kao i Chrome – možda će vas to ubediti da se priklonite drugoj strani. Microsoft Edge je sada dostupan za Windows, macOS , Android i iOS , tako da ga možete koristiti na svim svojim uređajima. Nudi iste opcije sinhronizacije podataka pregledanja kao Chrome i povezan je sa vašim Majkrosoft nalogom. Takođe podržava i svaki dodatak pregledača koji se pokreće na Google Chrome -u zbog zajedničkog Chromium koda.

Iako Chrome nesumnjivo ima svojih prednosti – uključujući tesnu integraciju sa svakom uslugom „Gugla“, od mejla do prevodioca – Edge ipak ostavlja snažan utisak. Postoji nekoliko istaknutih svojstava koje su korisnici primetili tokom poslednjih nekoliko meseci.

Edge je lakši

Chrome godinama prisvaja sistemske resurse, spor je i postao je ozloglašen zbog količine RAM-a koju može da potroši i negativnom uticaju koji može da ima na životni vek baterije laptopa. Inženjeri koji se bave Chrome -om rešavaju te probleme i postižu određeni napredak, ali to je i dalje glavni problem.

U našem prilično nenaučnom testu na računaru pod operativnim sistemom Windows, učitali smo istu grupu veb-lokacija u Chrome i Edge pregledačima posle ponovnog pokretanja oba pregledača. Dok su brojke u menadžeru zadataka skakale iz sekunde u sekundu, Chrome je neprekidno usisavao znatno više procesorskog vremena, memorijskog prostora i diska od Edge -a – i iz nekog razloga otvorio je 40 posebnih zadataka u poređenju sa 27 koje je Edge imao. Kada je reč o sirovoj brzini učitavanja stranica i kretanju po internetu, rezultati za referentne tačke pregledača koje smo videli, bili su skoro isti i ne možemo reći da je neki prednjačio. Referentne tačke, u svakom slučaju, nisu uvek najbolje merilo pregledača, a pošto svi glavni pregledači redovno obavljaju ažuriranja i optimizacije, one vrlo brzo zastarevaju.

U tom slučaju možda bi bilo dobro da obavite neko testiranje na sopstvenom sistemu da biste videli da li je Chrome или Edge bolji u slučaju veb-lokacija koje svakodnevno koristite. Posle nekoliko dana pokretanja tih aplikacija trebalo bi da steknete osećaj koliko su brze i koliko im je vreme odziva u svakodnevnoj upotrebi i da li to ima uticaja na životni vek baterije. Pazite na menadžer zadataka u Windows-u или monitor aktivnosti na macOS -u.

Edge nudi veću privatnost

Pitanje privatnosti na mreži je složeno, a promena pregledača neće nužno odmah rešiti probleme povezane sa praćenjem na internetu, ali Edge nudi jednostavniji i sveobuhvatniji pristup za zaštitu na mreži. U meniju na kartici Postavke nalazi se opcija Privatnost, pretraga i usluge. Ta opcija vam nudi kartice osnovne, uravnotežene i stroge opcije praćenja, koje su dobro osmišljene i razjašnjene. Iako Chrome ima sličan skup opcija za blokiranje kolačića, nije ih baš jednostavno konfigurisati. Edge je ovde u prednosti jer vam omogućava da obrišete podatke pregledanja koje ste prikupili svaki put kada isključite program. Kompanija „Gugl“ nije ni spomenula primenu takve funkcije, mada možete preko podešavanja Gugl naloga da odredite vremenski period posle koga dolazi do automatskog brisanja podataka pretraživanja.

Postoji još jedna prednost zbog koje biste mogli da izaberete Edge umesto Chrome -a, a to je da nije napravljen u kompaniji „Gugl“. Ne kažemo da je kompanija „Majkrosoft“ savršena kada je u pitanju privatnost korisnika, ali ceo „Guglov“ poslovni model zasnovan je na prikupljanju što više podataka o vama, koje koristi za prodaju oglasa. „Gugl“ se u stvari zalaže za zamenu praćenja zasnovanog na kolačićima sistemom koji radi na objedinjenim podacima koji su manje personalizovani, ali još se ne zna koliko će korisnicima to vredeti.

Razlika između ova dva pregledača u pogledu bezbednosti i privatnosti nije potpuno jasna – na kraju krajeva, kompanija „Gugl“ je mnogo doprinela povećanju bezbednosti pri pregledanju mreže za sve nas, ali ne treba da zaboravimo da je jedna od te dve kompanije izgrađena na carstvu digitalnog oglašavanja, a druga nije. Konačno, možda će se vaš izbor svesti samo na to da li više verujete „Majkrosoftu“ или „Guglu“, ne samo u pogledu pregledanja veba, već i u drugim aspektima vašeg digitalnog života.

Edge je inovativniji

Inženjeri u „Majkrosoftu“ nisu oklevali pri dodavanju novih svojstava Edge -u, od kojih nekoliko nije dostupno u Chrome -u (bar još nije). Na primer, Edge ima ugrađeni režim čitanja, koji nije dostupan u Chrome -u ako ne otvorite stranicu sa zastavicama i ručno ga omogućite. Edge može i vama da pročita stranice, ako izaberete opciju Čitaj naglas iz glavnog menija pregledača. Edge je nedavno predstavio opciju da vertikalne kartice budu smeštene duž jedne strane ekrana. To nikako nije potpuno nova ideja (bila je dostupna u Chrome -u pre mnogo godina), ali pruža vam malo veću fleksibilnost. Microsoft Edge će takođe staviti neiskorišćene kartice u stanje mirovanja posle određenog vremena, za šta vam nije potreban poseban program, što je još jedno svojstvo koje tek treba da se pojavi u Chrome -u.

6318-zasto-bi-trebalo-da-se-opredelite-za-xa-microsoft-xa-edge-xa-xa-i-napustite-google-xa-chrome-xa