Zašto je toliko teško napraviti pametni telefon na preklop?

Proizvođačima mobilnih telefona potrebna je neka nova ideja da bi malo protresli tržište, a mnogi veruju da je preklopni telefon sledeći korak u inovacijama. Postepene promene nisu uspele da izazovu uzbuđenje u iščekivanju novih modela pametnih telefona, kao što je to nekad bilo, što je dovelo do slabije prodaje u kompanijama „Epl“ i „Samsung“ jer se korisnici sve teže odvajaju od starijih modela. Zbog toga su neke tehnološke kompanije počele da se bave stvaranjem luksuznih pametnih telefona na preklop – mnogo naprednijih od nekadašnjih preklopnih telefona – koji mogu da se prošire i postanu tablet računari. Ispostavilo se, međutim, da je preklapanje ekrana i njegovo proširivanje ogroman inženjerski izazov. Kompanija „Samsung je napravila užasnu grešku sa svojim modelom Galaxy Fold koji je imao cenu od 2.000 dolara za prve naručioce. Nekoliko reportera kojima je odobren uvid u novi uređaj otkrili su loše preklopne veze, a posle skidanja zaštitne folije sa telefona, ekrani su počeli da pucaju. „Samsung“ je odložila aprilsku isporuku, a do sada nije objavila kad će novi telefoni doći do korisnika.

Kompanija „Huavej“, koja je imala planove za pametni preklopni telefon po ceni od 2.600 dolara, početkom meseca je objavila da odlaže predstavljanje novog uređaja. Za sada planira da u septembru pusti u prodaju Mate X. U međuvremenu, kompanija „Epl“ je prijavila mnogobrojne patente za pametni telefon na preklop, ali tek treba da objavi planove za izradu novog uređaja.

Stručnjaci kažu da preklopni ekrani stvaraju ozbiljne probleme i postavljaju velike izazove pred naučnike koji se bave kvalitetom materijala. Odmah treba spomenuti OLED tehnologiju. U slučaju preklopnih telefona, te organske diode koje emituju svetlost treba napraviti tako da omogućavaju pikselima da se savijaju, a da pri tome ne slabe i ne stvaraju prevoj zbog koga će se ekran ugasiti. Postavlja se i pitanje šta uraditi sa baterijom, odnosno, da li i ona treba da se savija zajedno sa ekranom или ne.

„Samsung“ i „Huavej“ koriste zaštitne ekrane napravljene od plastičnih polimera, koji su dovoljno fleksibilni da se mogu savijati, ali nisu izdržljivi kao staklo i lako se mogu oštetiti. Na plastici mogu da se naprave mehurići, može da se deformiše, ali da se ne polomi, a može i da se nabora. Plastični polimeri mogu da ubrzaju pojavu preklopnih telefona, ali dugoročno rešenje je, ipak, staklo, koje je mnogo izdržljivije. Staklo se može trajno oštetiti samo ako se izloži temperaturi koja je viša od 600 stepeni Celzijusa.

Staklo koje je istovremeno izuzetno tanko, tanje od dlake ljudske kose, i veoma jako, može da se savija i krivi, a da ne pukne. Ne bi moglo u potpunosti da se presavije kao papirna novčanica, ali mogli biste da ga obmotate oko metalne cevi i to nebrojeno mnogo puta, a da, pri tom, možete ponovo da ga ispravite bez jednog nabora. Ekrani mobilnih telefona uglavnom su od stakla koje je jako i fleksibilno, ali ne dovoljno da bi moglo da se savije. Ipak, stručnjaci predviđaju da će se pametni telefoni na preklop pojaviti za jednu или dve godine, ali da njihovo pojavljivanje zavisi od napretka u tehnologiji izrade stakla.

Idealni preklopni ekrani morali bi da imaju dovoljnu debljinu da bi bili izuzetno čvrsti, ali i dovoljno tanki da bi bili fleksibilni i da bi mogli neograničeno da se savijaju uz minimalnu silu. Što je staklo punije, treba nam više snage da ga savijemo. Kompanija „Korning“ ( Corning ), jedan od najvećih proizvođača stakla, stvorila je i proizvodi čuveno staklo gorila koje koristi nekoliko proizvođača telefona, među kojima je i „Epl“. (Kompanija „Epl“ je, 2017. godine, uložila 200 miliona dolara u uvođenje inovacija u metode proizvodnje stakla.)

Portparol „Korninga“ je potvrdio da rade na stvaranju izuzetno tankog i izdržljivog stakla koje bi moglo da se koristi kao deo preklopnog ekrana. Potvrdio je da su već postigli izuzetne rezultate pri proveri stakla različitih debljina. Staklo koje se trenutno testira u kompaniji može se saviti nekoliko stotina hiljada puta, a da se pri tome ne ošteti i ostane potpuno ravno za razliku od drugih materijala koju počinju da se deformišu već posle 100.000 savijanja. Uz to, staklo može da ostane savijeno duži vremenski period dok se na ostalim materijalima pojavljuju nabori.

Pored mnogih inovacija u proizvodnji stakla, „Korning“ je proizvela i staklo koje je toliko fleksibilno da se prodaje savijeno u koturovima kao providna samolepljiva folija. Staklo gorila je možda tanko, ali jače je od čelika. Iako tehnologija stremi ka novim visinama, granice postoje. Prva generacija pametnih telefona na preklop možda dolazi, ali još su daleko od savršenih.

5414-zasto-je-toliko-tesko-napraviti-pametni-telefon-na-preklop