Zašto je vaš glas vaša nova lozinka

Google sada dozvoljava nekim korisnicima da overe kupovinu samo glasom. To je samo početak. Dobrodošli u budućnost biometrijske identifikacije i verifikacije. Prepoznavanje lica je u modi Apple je svojim Face ID -om uveo u središte pažnje otključavanje pametnog telefona pomoću lica. Clearview AI je podigao paniku o implikacijama sistema koji može omogućiti da otpremite fotografiju i u sekundi saznate bilo šta o bilo kome. Nekoliko kompanija u Sjedinjenim Državama i Kini razvilo je sisteme za prepoznavanje lica koji mogu da identifikuju lica čak i kada je veći deo tih lica prekriven maskom . Svi pričaju o prepoznavanju lica.

Naizgled se čini da će prepoznavanje lica poslužiti kao dominantan biometrijski sistem u narednih 20 godina. Ali dozvolite mi da izrazim alternativno predviđanje: ID govora će postati izuzetno važno u narednoj deceniji.

Stiže ID govora

Google polako uvodi novu funkciju Google Assistanta pod nazivom Voice Match koja omogućava identifikaciju korisnika koja potvrđuje kupovinu po zvuku njihovog govora. Voice Match možete pronaći na Android telefonima i u aplikaciji Google Assistant na iOS -u. Ova funkcija je ograničeno raspoloživa i označena je kao pilot projekat, a ne kao univerzalno dostupna funkcija. Ova mogućnost funkcioniše samo za kupovine na Google Play -u i za narudžbe iz restorana.

Voice Match je predstavljen 2017. kao nova funkcija na pametnom telefonu Pixel 2 i pametnim zvučnicima Google Home . Tada je Voice Match omogućavao Google Assistant-u da prepozna ko govori da bi odabrao odgovarajući kalendar, e-poštu i medijske usluge. Prošlog meseca je Google nadogradio Voice Match kako bi postao precizniji.

5921-zasto-je-vas-glas-vasa-nova-lozinka