Zašto se neki od najboljih android telefona ne mogu naći u Sjedinjenim Državama?

Kompanija Huawei je upravo predstavila dva vrhunska telefona P20 i P20 Pro, ali nećete ih naći u Sjedinjenim Državama. Evo i zbog čega. Početkom ove godine kompaniji se činilo da joj predstoji svetla budućnost u Americi. Treći najveći proizvođač mobilnih telefona u svetu je nedavno predstavio vrhunski telefon Huawei Mate 10 Pro koji je dobio najbolje ocene. Tad se pričalo da će kompanija sklopiti ugovor sa drugom po veličini telekomunikacionom kompanijom AT&T, što bi za kineskog proizvođača bila odlična prilika. Međutim, dogodio se CES 2018 (Comsumer Technology Association). Pre predstavljanja kompanije Huawei na toj konferenciji, pričalo se da od partnerstva nema ništa zbog političkih pritisaka. Kad je predstavnik kompanije Ričard Ju izašao na pozornicu, proveo je ceo sat opisujući već predstavljeni proizvod kao da potpuno novi. Konačno je istakao da je nepostojanje telekomunikacione kompanije koja bi prodavala telefone preko maloprodajnih partnera, kao što su Amazon i Best Buy, veliki udarac za kompaniju.

Nekoliko dana kasnije, kompanija Verizon je, takođe, odustala od planova o prodaji telefona kompanije Huawei, opet zbog političkih pritisaka. U sredu je objavljeno da će Best Buy u toku narednih nedelja, takođe, prestati sa prodajom telefona, prenosivih računara, čak i pametnih satova iste kompanije.

Novi telefon se pojavio u pravom trenutku, zar ne?

U utorak je kompanija otkrila novi telefon P20 i njegovu poboljšanu verziju P20 Pro, u kojima je spakovana neverovatna količina tehnologije koja se koristi za kamere. Međutim, potvrdili su da P20 neće stići do Sjedinjenih Država, iako su predstavnici kompanije razgovarali sa novinarima.

Rezultat: Amerikanci će propustiti priliku da kupe jedan od najkvalitetnijih pametnih android telefona, uključujući i onaj koji ima trostruku kameru marke leica.

Zbog čega se sve to događa? Hajde da razjasnimo problem.

Podsetite me, šta je Huawei?

Kompanija je na početku osnivanja prodavala jeftine android pametne telefone u Kini, ali od tada se proširila na ceo svet nudeći izuzetno kvalitetne proizvode. Nalazi se među najvećim telekomunikacionim kompanijama u svetu, proizvodi uređaje mrežne infrastrukture, mobilne procesore i, naravno, mobilne telefone.

Treći je najveći prodavac mobilnih telefona u svetu posle Samsunga i Apple- a.

Najnoviji telefon Mate 10 Pro je toliko pametan da je mogao da provoza automobil marke porše.

U čemu je, onda, problem?

Problem je u nacionalnoj bezbednosti. Vlada Sjedinjenih Država je izrazila zabrinutost da bi kompanija mogla da špijunira državu koristeći svoje proizvode, posebno telekomunikacionu opremu. Obaveštajni komitet Amerike je 2012. godine objavio izveštaj u kome se detaljno navode razlozi za odbijanje kompanija Huawei i ZTE, a najvažnija je da ova dva proizvođača predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost. Američkim kompanijama je zabranjeno da kupuju Huawei opremu.

Šta se dešava sa mobilnim telefonima?

Kad je Komitet stavio zabranu na korišćenje opreme kineskih kompanija, članovi Komiteta su izjavili da mobilni telefoni ne predstavljaju opasnost. Šta se dogodilo kasnije?

Prošlog meseca, čelnici Federalnog istražnog biroa, Centralne obaveštajne agencije i Nacionalne sigurnosne agencije izrazili su zabrinutost zbog opasnosti koju predstavljaju Huawei i ZTE. Upozorili su američke kompanije da ne kupuju telefone tih kompanija, što je celoj priči dalo novo značenje.

Zbog čega su zabrinuti?

Izvor zabrinutosti potiče od osnivača i generalnog direktora kompanije Huawei Rena Dženfeja koji je nekad bio u kineskoj vojsci. Kompanija ne ističe njegovu vojničku prošlost, već se usredsređuje na njegovu sposobnost da od 2.500 dolara koje je imao 1987. godine napravi telekomunikacionog giganta koji danas vredi nekoliko milijardi dolara.

Sasvim je izvesno da problemi koje kompanija ima sa vladom Sjedinjenih Država neće skoro biti prevaziđeni.

Dakle, da li su telefoni bezbedni?

Na to pitanje teško je dati pouzdan odgovor zbog čega se kompanija i suočava sa problemima. Ostatak sveta izgleda da nema nikakvih nedoumica u vezi s tim. Jedini izuzetak je Australija, koja je isprva zabranila sve proizvode, da bi zabranu ukinula. Ipak, vlada je zabranila kompaniji funkcionisanje u okviru nacionalne kablovske mreže.

Kompanija ponosno ističe da sarađuje sa glavnim telekomunikacionim kompanijama u više od 170 zemalja. Ipak, komentari vlade Sjedinjenih Država teraju nas da se zapitamo šta to oni znaju što mi ne znamo.

Da li je tu politika umešala svoje prste?

Možda i jeste, ali ne možemo biti sasvim sigurni, iako se zahuktavanje kampanje protiv Huawei-a poklapa sa prošlonedeljnom izjavom Donalda Trampa o procenjenih 50 milijardi dolara od carine na proizvode koji dolaze iz Kine. Sve to liči na početak trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine.

Šta se dešava sa kompanijom ZTE?

Obično se ZTE spominje zajedno sa kompanijom Huawei, ali, američke telekomunikacione firme prodaju ZTE telefone. Jeftiniji uređaji su naročito popularni kod pripejd usluga, a AT&T prodaje preklopni pametni telefon Axon M.

Kompanija ZTE ističe da je u tom ratu samo „kolateralna šteta“ i da u svoje proizvode ugrađuje komponente i resurse stvorene u Sjedinjenim državama.

4828-zasto-se-neki-od-najboljih-android-telefona-ne-mogu-naci-u-sjedinjenim-drzavama