Zašto stalno posežemo za telefonom i kako se boriti protiv toga?

Kad u društvu u kome se nalazite zavlada tišina или kad želite da se isključite iz razgovora obično posegnete za mobilnim telefonom. To često može da bude društveno neprihvatljivo i emocionalno zamorno. Istraživači na Univerzitetu u Vašingtonu veruju da su otkrili četiri okolnosti koje vas jednostavno primoravaju da uzmete telefon i uopšte ne zavise od starosti korisnika. Osim što ćemo ih opisati, pokušaćemo da vas uputimo kako da ih predvidite i šta biste mogli da uradite da biste promenili svoje navike i provodili manje vremena usredsređeni na ekran.

1. Kad nemate šta da radite

Da li vam se nekad desilo da ne posegnete za mobilnim telefonom da biste videli šta se dešava u ostatku sveta dok ste stajali i čekali autobus или sedeli čekajući prijatelja или dok je išla odjavna špica na kraju filma? Pametni telefoni su nam promenili život tako što su nam uskratili dosadu i slobodno vreme. Problem je u tome što malo dosade nikom ne može da naškodi. Postoje dokazi da nam dosada može pomoći u stvaranju kreativnih misli (jer besposlene misli mogu slobodno da lutaju). Sledeći put kad vam se „mozak isprazni“, setite se da to i nije toliko loše.

Ne postoji nikakva magija koja bi mogla da savlada vaš nagon da posegnete za telefonom kad god nemate šta da radite – osim možda da budete svesni nagona i da pokušate da mu se oduprete. Sledeći put kad se ranije vratite sa pauze za ručak, pokušajte da gledate u zid pet minuta umesto u ekran mobilnog telefona. Možda bi vam pomoglo kad biste telefon stavili u režim Ne uznemiravaj или kad biste ga isključili tokom određenih delova dana. Ako znate da nemate šta da pregledate или da nema objava koje biste proverili, verovatno će i iskušenje da uzmete telefon biti manje. Možda biste mogli da ostavite telefon u fijoci stola kad odlazite na pauzu za ručak или nešto slično. Setićete se i sami kad vas zapljusne nalet kreativnosti.

2. Pre или tokom obavljanja dosadnih poslova

U psihologiji je dobro poznato da čovek oseća potrebu da mu nešto odvrati pažnju dok obavlja dosadne poslove. Setite se samo kako ste, dok ste studirali, čistili kuću od poda do plafona, kako ste pregledali sve sezone televizijskih emisija, sređivali knjige na policama prema boji или abecednom redu pre nego što ste pomislili da biste mogli da sednete i obnavljate gradivo za ispit. Kad se um uhvati u zamku dosadnih zadataka koji se stalno ponavljaju, on oseti neodoljivu želju da pobegne. Telefoni nam omogućavaju da pobegnemo u beskonačni tok objava na Tviteru, Instgramu, ažuriranja objava na Snepčetu i Fejsbuku kojima nema kraja. Kad vam prijatelji nisu dovoljno zabavni, uvek možete da se oslonite na Netfliks i nepreglednu svetsku mrežu.

Ne možemo se pretvarati da su dosadni zadaci koji se stalno ponavljaju zanimljiviji od onog što možemo da pronađemo u telefonu, ali svakako su važniji, inače zašto biste ih uopšte radili. Ipak, treba da vas obavestimo da stalno posezanje za telefonom dok obavljate te dosadne zadatke, sao će produžiti vreme koje provodite nad njima. Ako, ipak, želite da budete u toku sa najnovijim objavama na društvenim mrežama koje koristite, naš savet je da prvo završite ono što je važnije, dakle, ono što vam je sudbina namenila. Mogli biste i da uključite tajmer na telefonu или koristite neku od aplikacija koja će vas podsetiti da odolite iskušenju i ne uzimate telefon.

3. U društveno neprijatnim situacijama

Sigurno nam je svima poznat onaj osećaj psihološke zaštićenosti i sigurnosti kad možemo da se okrenemo mobilnom telefonu kad razgovor zamre или kad osetimo da smo isključeni iz razgovora u grupi или kad sami čekamo da se pojavi prijatelj s kojim treba da se sretnemo. Teško je odoleti želji koja nas tera da odmah posegnemo za telefonom.
I to je u redu. Ne želimo da vam kažemo da je svaka upotreba telefona loša i da je treba izbegavati или da je loše ako zaronite u aplikacije kad društvena situacija postane neprijatna i nepodnošljiva. Samo vam predlažemo da ne proveravate mobilni telefon kad god vas vaš um podstakne na to.

U ovom slučaju, govorimo o snazi volje, o sposobnosti da prepoznate podsticaj da posegnete za telefonom, da ga zanemarite i da umesto toga uradite nešto drugo. Šta ćete uraditi zavisi od situacije i od toga šta trenutno radite, ali mogli biste da se uključite u društveno neprijatnu situaciju i malo je osvežite. Recimo, jedna šala bi bila izuzetno korisna.

Dakle, zašto se ne biste oduprli izazovu da proverite Tviter po stoti put te večeri. Mogli biste da propustite zahtev za prijateljstvo или neki razgovor koji bi vam mnogo znači. Možda biste otkrili da nije teško izvući se iz društveno neprijatne situacije. Konačno, ako ne možete da odolite, a pronašli ste neku zabavnu objavu na Instagramu, podelite je sa ostalima.

4. Kad očekujete novu poruku или objavu

Konačno, poznata vam je i sledeća situacija. Proveravate telefon svakih nekoliko minuta или sekundi jer očekujete da će vam doći neka poruka, poziv, poruka elektronske pošte или nešto drugo. Na neki način, to je u redu, jer ne želite da propustite taksi vozilo или poruku od prijatelja u kojoj vas obaveštava gde i kad treba da se sretnete. S druge strane, ako poruku ne primite onda kad je očekujete i u stalnom ste iščekivanju, propustićete dragocene trenutke – izlazak sa prijateljima или vreme provedeno sa decom. Možda vam je to prilika da preispitate šta vam je najvažnije.

U ovom slučaju možemo vam predložiti da zvuk za obaveštenja bude jasan i glasan da ne biste pomislili da ste propustili neke izuzetno važne poruke. U postavkama u okruženjima iOS i Android svakoj aplikaciji možete dodeliti određenu melodiju za obaveštenja i poruke. Tako ćete znati da li je poruka koju ste primili važna или nije, a pri tom nećete morati da uzmete telefon. Dok pregledate kontakte u telefonu, svakoj osobi možete da dodelite određenu melodiju zvona, što će vam pomoći da saznate da li ste primili važan telefonski poziv или možete da nastavite prijatan razgovor sa prijateljima.

5354-zasto-stalno-posezemo-za-telefonom-i-kako-se-boriti-protiv-toga