Zbog čega bi trebalo da izbrišete aplikaciju WhatsApp

Vreme je da izaberete pouzdaniju uslugu za razmenu poruka. Ova velika tehnološka kompanija poznata je po svojim podlim metodima prikupljanja podataka. Iako je u vlasništvu kompanije „Fejsbuk“, ipak je nekako uspevala da izbegne temeljnije preispitivanje. Pošto ima dve milijarde korisnika mesečno, najpopularnija je aplikacija za razmenjivanje poruka u svetu. Otkad je, 2016. godine, primenila potpuno šifrovanje poruka od pošiljaoca do primaoca, ljudi uglavnom veruju da je sadržaj njihovih WhatsApp poruka bezbedan – što izgleda da je tačno, ali to ne bi trebalo da bude jedino što je važno kada je u pitanju izbor platforme za razmenu poruka. Potpuno šifrovanje obezbeđuje da niko osim pošiljaoca i primaoca nema pristup sadržaju razgovora – čak ni sama aplikacija. Korišćenje bilo koje platforme za razmenu poruka koja nema taj nivo šifrovanja izgleda kao odlazak na planinarenje u japankama, dakle, prilično glupo.
Ipak, WhatsApp ima i svojih mana. Kada malo detaljnije analiziramo aplikaciju, primećujemo da privatnost korisnika i zaštita podataka nije više njen prioritet, a planira se i spajanje sa drugim uslugama u vlasništvu kompanije „Fejsbuk“, kao što su Messenger i Instagram DM .

Navešćemo nekoliko razloga da aplikaciju uklonite sa telefona i zamenite je pouzdanijom alternativom. 

WhatsApp ŽELI DA PRISTUPI SVIM DETALJIMA VAŠIH KONTAKATA

WhatsApp zaista želi da pristupi svim vašim kontaktima, a ne samo onima koji koriste platformu. Prema njenim uslovima korišćenja, korisnici „redovno unose telefonske brojeve korisnika aplikacije WhatsApp i druge kontakte iz imenika mobilnog telefona. Potvrđujete da ste ovlašćeni da nam dostavite takve brojeve kako bismo mogli da pružamo naše usluge.“ Tehnički, takav pristup možete da odbijete, ali WhatsApp će vas zbog toga kazniti tako što neće prikazati nijedan naziv niza vaših poruka – što može prilično da vas iznervira kad koristite platformu za razmenu poruka – i sprečiće vas da upućujete pozive или započinjete grupne poruke.

Ako aplikaciji dozvolite pristup, moći će da pročita informacije o svima, od vašeg ginekologa do vašeg prodavca. U toku je rasprava o tome da li je ovo uopšte legalno или ne prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka Evropske unije, koja zabranjuje deljenje ličnih podataka bez pristanka. Recimo, znate nekoga ko ne koristi WhatsApp , ali sačuvan je kao kontakt u vašem telefonu. Njegovo ime, broj telefona, e-adresa, pa čak i kućna adresa mogu se deliti sa WhatsApp aplikacijom bez njegovog pristanka. Poređenja radi, aplikaciji za razmenu poruka Messenger ne treba pristup listi kontakata. Umesto toga, aplikacija pretvara brojeve telefona vaših kontakata u jedinstvene vrednosti znakova, takozvane „heševe“. Signal zna samo hešove, a ne stvarne brojeve i odmah briše informacije sa svojih servera.

Izgleda da WhatsApp nije zainteresovana za slično efikasno rešenje za zaštitu podataka. Njena matična kompanija „Fejsbuk“, koja stiče profit od reklama, želi da prikupi što više podataka, a kad se složimo sa uslovima korišćenja, dajemo odobrenje aplikaciji da deli informacije sa drugim kompanijama „Fejsbuka“ i da poveže naš telefonski broj sa našim nalozima na Fejsbuku. Ne treba ni da spominjemo planove Marka Zakerberga da spoji WhatsApp , Instagram DM -ove i Messenger u jedan čudovišni servis za razmenu poruka.

WhatsApp PRATI ŠTA RADITE

WhatsApp ne zna sadržaj poruka koje šaljete, što je sjajno, ali sakuplja skoro sve ostalo. Prema njenoj politici privatnosti, to obuhvata „način na koji komunicirate sa drugima koji koriste naše usluge, vreme, učestalost i trajanje vaših aktivnosti i interakcija“. Drugim rečima, WhatsApp možda neće pratiti ono o čemu razgovarate, ali zna gde o tome razgovarate, s kim i koliko dugo. U zavisnosti od toga da li menjate podrazumevane bezbednosne postavke, WhatsApp može da vidi vašu profilnu sliku, nadimak, status i „kad ste poslednji put bili na mreži“. Takve informacije često se nevino nazivaju „metapodaci“, ali kao što je Edvard Snouden napisao u svojoj autobiografiji: „Tužna je istina … da sadržaj naših komunikacija retko kad otkriva toliko koliko otkrivaju drugi elementi – nepisane, neizgovorene informacije koje mogu da otkriju širi kontekst i obrasce ponašanja.“

WhatsApp MOŽE DA PODELI VAŠE INFORMACIJE SA POLICIJOM

WhatsApp nije sredstvo policijskog nadzora, a tehnološke kompanije rizikuju da dođe do katastrofe u odnosima sa javnošću ako surađuju sa vlastima. Ipak, pod određenim okolnostima moguće je da istražitelji zatraže podatke o vama od WhatsApp -a. „Spremni smo da pažljivo pregledamo, potvrdimo i odgovorimo na zahteve organa za zaštitu zakona na osnovu važećeg zakona i politike“, navodi platforma na stranici postavljenoj posebno za organe reda. Naravno, to i ne mora da bude toliko loše, s obzirom na to da taj pristup potencijalno može da pomogne u rešavanju teških krivičnih dela. Ipak, treba imati u vidu da se moć i motivacija policije menjaju u zavisnosti od toga gde živite – i niko ne može da garantuje da u budućnosti ništa neće krenuti po zlu или da neko od zaposlenih neće hakovati riznicu podataka aplikacije WhatsApp .

Jedini podaci koji su zaista bezbedni su podaci koji nikada nisu prikupljeni. Aplikacije za razmenu poruka, kao što su Signal i Threema , koje prikupljaju minimalne metapodatke i informacije o kontaktima, najbolje su vam opcije.

SUOSNIVAČ BRAJAN AKTON JE NAPUSTIO KOMPANIJU

Veoma je teško pretpostaviti kojim putem će krenuti WhatsApp pod Markom Zakerbergom, jer to očigledno ne zna ni suosnivač Brajan Akton. Pošto je, 2014. godine, prodao platformu „Fejsbuku“ za smešnih 22 milijarde dolara, Akton se naglo odvojio od Zakerbergovog giganta krajem 2017. godine, zbog zabrinutosti za zaštitu privatnosti i monetizaciju. „Prodao sam privatnost svojih korisnika i ostvario veliku dobit“, rekao je Akton. „Napravio sam i izbor i kompromis.“ U martu 2018. godine na svom Tviter nalogu objavio jednostavnu poruku: „Vreme je. #deletefacebook. “

WhatsApp PONEKAD TRAŽI DA PREKINETE ŠIFROVANJE OD POŠILJAOCA DO PRIMAOCA

Verovatno ste primetili da vam WhatsApp povremeno prikazuje poruku sa pitanjem da li želite da sačuvate rezervnu kopiju istorije ćaskanja na Gugl disku или iCloud -u. Ono što vam izgleda kao lepa ponuda usluge je istovremeno zamka: te rezervne kopije skladište vašu istoriju ćaskanja na „Epl“ i „Gugl“ serverima bez potpunog šifrovanja. „Kada se čuvaju na Gugl disku, medijske datoteke i poruke nisu zaštićene potpunim šifrovanjem koje vam obezbeđuje aplikacija“, navodi se na stranici koja sadrži najčešća pitanja o WhatsApp -u. Isto važi i za iCloud . Poruke sa tajmerom za samouništenje nude najbolju zaštitu od toga, jer se automatski brišu posle određenog vremena. WhatsApp trenutno ne nudi ovu funkciju, ali sve ostale aplikacije, kao što su Wickr, Signal i Wire to rade.

WhatsApp KÔD NIJE JAVAN

WhatsApp ne želi da otkrije kako je tačno programiran. To može da izgleda kao mera bezbednosti, ali, u stvari, sasvim je suprotno. Softver je najsigurniji kada se njegov kôd javno objavi – odnosno, kad postoji kao „otvoreni kôd“ – tako da nezavisni stručnjaci mogu pažljivo da ga ispitaju i ukažu na nedostatke i potencijalne slabosti. Konkurenti WhatsApp -a, Signal, Wire i Wickr su otvorenog koda, a Threema se njima prilagođava. Postoji jedan glavni argument za korišćenje aplikacije WhatsApp , a to je da ga svi drugi koriste. I to je u redu, ali neko mora da pokrene promenu. Neke bolje alternative su Signal, Threema, Wickr i Wire , ali ne i Telegram . Ako vas zanimaju detalji, možete pročitati zašto čak ni Signal nije savršen – jer kada je tehnologija u pitanju, ne postoji potpuna bezbednost.

5997-zbog-cega-bi-trebalo-da-izbrisete-aplikaciju-xa-whatsapp-xa