Žrtve hakera zamoljene da iznesu ružne detalje

Centar za naprednu kibernetsku bezbednost podržava dobrovoljno delenje informacija među privatnim organizacijama kao način suprotstavljanja napadačima.

Možda je sada teško prisetiti se, ali ne tako davno, kibernetski napadi su retko dobijali značaj u vestima. To ne znači da su te napredne istrajne pretnje bile neuobičajene. Naprotiv, bilo ih je sve više, ali malo je bilo ljudi spremnih da govore o napadima. Organizacije koje su pretrpele napade objavile bi eventualno potpise koje su napadači ostavili za sobom, ne otkrivajući osetljive informacije o vlastitom radu. Međutim, u to vreme je problem bio u tome što to niko nije hteo, mada su napadači to sve vreme radili.

Dakle, 2008. je pokrenut Centar za naprednu kibernetsku bezbednost ACSC (Advanced Cyber Security Center ), neprofitni, konzorcijum organizacija različitih delatnosti sa sedištima u Masačusetsu zamišljen kao podrška dobrovoljnom delenju informacija o kibernetskim pretnjama.

Tokom nekoliko proteklih godina kibernetski napadi se probijaju među istaknute vesti. Ta reklama dovodi mnoge organizacije do toga da prihvate činjenicu da ne mogu da spreče svaki napad. Takvo pomeranje paradigme vodi priznavanju da je možda bolje doći do što više podataka o napadačima i njihovim metodima. Umesto da se bezbednosti pristupa iz perspektive ranjivosti, ACSC preporučuje usredsređivanje na pretnje i omogućava organizacijama iz više sektora da sarađuju u manjim grupama.

„Loši momci razvijaju nove taktike, a dobri momci pokušavaju da ih u tome spreče. Što bolje poznajete protivnika i njegovu taktiku, bolje ćete se odbraniti od njega. To je osnovna teorija, ali tu nema kraja. Ne postoji tačka gde to sve prestaje. Stvari će na obe strane postajati sve složenije“.

Izvor: IT WORLD

2322-zrtve-hakera-zamoljene-da-iznesu-ruzne-detalje