Пингдом, ГТметриx, WebПагетест: По чему се разликују?

Пингдом, ГТметриx и WebПагетест су три најпопуларније опције за тестирање брзине и перформанси веб сајтова. Али када скенирате свој сајт са сваким од ових алата, они увек дају веома различите резултате. На пример, проверите резултате које добијам када покренем исти сајт кроз сваки од ових алата користец́и њихове подразумеване поставке:

Pingdom:

Pingdom:GTmetrix:

GTmetrix:

WebPagetest:

WebPagetest:

Svi podaci koje ti alati izbace kada testirate svoj sajt lako će vas preneraziti. Ali ostavite na trenutak po strani sve različite informacije, hajde da se fokusiramo na vreme učitavanja (engl. Load Time): šta kažete na ta užasno različita vremena?!

GTmetrix mi kaže da je moj sajt munjevit, učitava se za manje od sekunde. Istovremeno, Pingdom kaže da mom sajtu treba 2,18 sekundi za učitavanje, a WebPagetest kaže da je to skoro upola manje, 1,48 sekundi. Na prvi pogled, ovi alati izgleda kao da nude slične funkcije. Međutim, postoje neke važne ključne razlike koje objašnjavaju zašto se vreme učitavanja mog veb sajta toliko razlikuje od alata do alata. U ovom postu, pogledaćemo koje su to ključne razlike tako da ćete sledeći put kada testirate veb sajt bolje razumeti rezultate performansi.

1. Lokacija testiranja

Lokacija koju odaberete za testiranje igra važnu ulogu u određivanju rezultata vašeg veb sajta. Geografska udaljenost između lokacije za testiranje i servera na kojem se nalazi vaš sajt znači kašnjenje, a kvalitet mrežne veze takođe je faktor u igri. Moj sajt se nalazi u San Francisku. Pošto sam, prilikom skeniranja svog sajta, za svaki alat koristio podrazumevanu lokaciju testiranja, Pingdom je testirao iz Stokholma, u Švedskoj; GTmetrix je testirao iz Vankuvera, u Kanadi; a WebPagetest je testirao iz Dalasa, u Virdžiniji.
Dalas, a Stokholm još više, mnogo je dalje od San Franciska nego Vankuver, što objašnjava veliku razliku u rezultatima učitavanja – testiranje moje stranice iz Vankuvera rezultiralo je mnogo bržim učitavanjem stranice od testiranja iz Stokholma. Za najtačniju sliku o učitavanju stranice, uvek je najbolje da izaberete lokaciju koja je najbliža vašoj ciljanoj publici. Pingdom, GTmetrix i WebPagetest nude više lokacija za testiranje:

4Dok GTmetrix ima sedam lokacija za testiranje, on obezbeđuje ukupno 28 namenskih servera za testiranje: 11 u Vankuveru, pet u Dalasu, 7 u Londonu, dva u Sao Paolu i po jedan u Sidneju, Mumbaiju i Hong Kongu. Pingdomovi testovi se takođe obavljaju sa namenskih servera.

Međutim, WebPagetest, može da obezbedi toliko test lokacija zato što svako može da drži test lokaciju za njih ( https://sites.google.com/a/webpagetest.org/docs/other-resources/hosting-a-test-location). Naravno, postoje minimalni sistemski zahtevi, ali kada testirate svoj sajt pomoću WebPagetest-a, najbolje je poći od toga da svi serveri nemaju isti hardver, pa stoga i nemaju iste performanse.

2. Vreme za prekid testiranja

Na vaše rezultate utiče i kada svako od ova tri alata prekida testiranje vašeg sajta. Ako je testiranje performansi sajta za vas nešto novo, možda će vas iznenaditi da ne postoji samo jedno vreme kada ovi alati odlučuju da je njihova analiza završena. Postoje generalno dve različite tačke tokom učitavanja veb stranice koje se mogu koristiti za određivanje kada treba zaustaviti test performansi:

Vreme učitavanja (engl. onload time) je kada je veb stranica završila obradu i završeno je preuzimanje svih resursa na stranici, uključujući slike, tekst i skriptove. Tu možda postoji JavaScript koji inicira naredne zahteve. Neki elementi stranice se možda neće pojaviti pre nego što se taj događaj pokrene, što će uzrokovati nedosledna vremena učitavanja stranice.

Vreme potpunog učitavanja (engl. fully loaded time) je mera kao vreme od trenutka kada je posetilac prešao na stranicu do trenutka kada 2 sekunde nema mrežne aktivnosti. Ovaj događaj se pali kada je stranica potpuno prestala da učitava sadržaj, uključujući elemente ispod preklopa (koji će biti vidljivi tek nakon pomeranja sadržaja). To znači da, iako vaš sajt može brzo da se učita do preklopa, skeniranje performansi čeka učitavanje podataka čitave stranice i tek tada se prekida, tako da vreme učitavanja stranice može biti duže.

Svaki od tri alata za testiranje nudi različite opcije za to kada želite da se završi analiza performansi:

 • Pingdom: Onload time je jedina raspoloživa opcija.
 • GTmetrix: Fully loaded time se podrazumeva, postoji opcija onload time.
 • WebPagetest: Fully loaded time se podrazumeva, postoji opcija onload time (koju nazivaju Document Complete time).

Testiranje vašeg sajta opcijom ‘onload time’ kao vremenom za zaustavljanje znači da neki resursi, kao što su JavaScript klizači, možda neće biti preuzeti pre nego što se označi vreme učitavanja. To znači da, iako alatka za testiranje koju koristite kaže da je stranica završila sa učitavanjem, ona zapravo nije učitana – a za posetioce koji pregledaju vaš veb sajt, to znači da će se elementi i dalje učitavati na veb stranicu.

3. Ocene performansi

Nije neobično da ocene performansi variraju od alata do alata, jer svaki od njih sledi svoj skup preporuka za konfiguraciju i za brzinu.

5

WebPagetest testira stranice prema prilagođenom skupu šest preporuka za brzinu.

 • Pingdom nudi ocenu performansi u skladu sa Google-ovom najboljom praksom PageSpeed za njihov besplatni alat, a YSlow preporuke za plaćenu verziju. Nije jasno koje preporuke, или koliko njih doprinosi oceni.
 • GTmetrix koristi kombinaciju 27 Google-ovih preporuka PageSpeed i 19 YSlow preporuka (Slow je alat koji analizira veb stranice na osnovu Yahoo-ovih pravila za sajtove sa visokim performansama).
 • WebPagetest analizira veb stranice prema šest prilagođenih preporuka.

Kao što vidite, svaki od ovih alata analizira veb stranice koristeći različite, prilagođene skupove preporuka. Zbog toga se rezultati toliko razlikuju i ne bi trebalo da upoređujete rezultate među alatima.

4. Dodatne funkcije

Postoje i neke druge funkcije koje dodatno izdvajaju svaku alatku. 

Napomena: Da biste pristupili nekim od ovih besplatnih funkcija sa GTmetrix-om, moraćete da se prijavite za besplatan nalog.

Prigušivanje veze

Brzina kojom posetioci mogu da se povežu sa vašim veb sajtom takođe utiče na brzinu učitavanja. GTmetrix i WebPagetest nude funkciju prigušivanja veze koja simulira različite vrste internet veza koje posjetioci veb sajta mogu da koriste:

 • GTmetrix: Cable, DSL, 3G mobile, 2G mobile i 56K dial-up
 • WebPagetest: Cable, DSL, 3G Slow, 3G, 3G Fast, 4G, LTE, Mobile Edge, 2G, 56K dial-up, FIOS, Native Connection i prilagođene brzine.

Pingdom ne nudi prigušivanje veze.

Mobilno testiranje

GTmetrix i WebPagetest nude mobilno testiranje performansi tako da možete da vidite kako će vaš sajt oceniti posetioci koji vašem sajtu pristupaju na svom mobilnom telefonu.

GTmetrix koristi dva Samsung Galaxy Nexus telefona, omogućavajući korisnicima da generišu izveštaje o performansama na osnovu stvarnog opterećenja stranica na ovim uređajima. GTmetrix koristi Google-ova PageSpeed pravila sa njihovim prioritetima za mobilne uređaje kako bi se osiguralo da karakteristike mobilnih telefona i njihovih veza budu prioritetne u preporukama. Pošto YSlow nema specifičan skup pravila za mobilne uređaje, rezultati ostaju slični analizi za desktop. Da biste koristili GTmetrix-ovu funkciju mobilnog testiranja, proverite da li ste prijavljeni na svoj GTmetrix nalog i pritisnite na link „Browser“ u polju za analizu. Nastavite da pritiskate dok ne dobijete opciju „Chrome (Android, Galaxy Nexus)“. Kada upišete svoju veb stranicu i pritisnete na „Analyze“, napraviće se mobilni izveštaj. Trenutno, ova funkcija je dostupna samo u GTmetrix-ovom test regionu Vankuver.

WebPagetest ima u svom paketu mobilnog testiranja 14 mobilnih uređaja. Da biste koristili funkciju testiranja na mobilnim uređajima, pre početka testa izaberite uređaj koji želite da koristite iz padajućeg menija „Test Location“. Svi mobilni uređaji za testiranje bazirani su u Dalasu, Virdžinija. Alternativno, možete pokrenuti test koji emulira mobilni pretraživač. Da biste to uradili, pritisnite na „Advanced Settings“, a zatim na karticu „Chrome“. Potvrdite “Emulate Mobile Browser” i na padajućem meniju odaberite model telefona koji želite da testirate.

Hardver

Hardver koji Pingdom, GTmetrix, odnosno WebPagetest koristi takođe je značajan faktor kada je u pitanju vršenje analize performansi sajta.  Kao što sam ranije pomenuo, WebPagetest omogućava svakome da drži test server pod uslovom da zadovoljava minimalne zahteve. GTmetrix koristi različite serverske platforme, koje su fino podešene tako da pretraživači učitavaju stranice konzistentnije na svim testnim serverima, bez obzira na to gde se nalaze u svetu.

Podrška za HTTP/2

HTTP/2 pokušava da reši mnoge nedostatke i nefleksibilnosti HTTP/1.1. Njegove prednosti uključuju multipleksiranje i paralelan rad (može da se šalje nekoliko zahteva u brzom nizu na istoj TCP vezi, a odgovori se mogu primiti van redosleda), zavisnosti od toka, kompresija zaglavlja i guranje servera. Kada se ispravno implementira i koristi, HTTP/2 učitava veb stranice brže nego HTTP/1.1. Ali da bi se koristile te bolje performanse, i klijent i server moraju da podržavaju HTTP/2. Prema anketama W3Techs-a, HTTP/2 trenutno koristi 23,6% svih sajtova.

GTmetrix i WebPagetest podržavaju HTTP/2 ali ne i Pingdom.

Pravi pretraživači

Dok neki alati za testiranje brzine stranice koriste bezglave, или emulirane pretraživače, Pingdom, GTmetrix i WebPagetest koriste prave pretraživače i to, podrazumevano, Chrome. Pravi pretraživači pružaju bolji uvid u performanse vašeg sajta, a rezultati su tipični za ono što bi stvarni posetilac mogao da doživi dok pregleda vaš sajt pomoću istog pretraživača i uređaja.

Zaključak

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da razjasnite koje su glavne razlike između Pingdoma, GTmetrixa i WebPagetesta. Svaki od ovih alata nudi drugačiji skup funkcija za testiranje brzine stranice pomoću vlastitih metodologija testiranja, zbog čega se dobijaju različiti rezultati. Uprkos njihovim razlikama, svaki od ovih alata pruža ogromnu vrednost u pomoći da se identifikuju oblasti u kojima bi vaš sajt mogao da bude spor, i daju preporuke o tome kako ga možete ubrzati. Odluka o tome koji alat da koristite zaista se svodi na metrike koje želite da pratite i merite za svoj sajt. Evo mojih preporuka za različite scenarije:

 • Opšte testiranje: Pingdom, GTmetrix i WebPagetest
 • Istorijsko testiranje: GTmetrix i WebPagetest
 • Sveobuhvatno testiranje: GTmetrix i WebPageTest
 • Lokaciono testiranje: Pingdom, GTmetrix i WebPageTest
 • Napredno korišćenje: GTmetrix i WebPagetest

Ako se pitate zašto u ovom postu nije prikazan PageSpeed Insights, to je zato što sam ga namerno izostavio. Iako je PageSpeed Insights koristan alat za proveru sajta prema Google-ovim pravilima o brzini, on ne nudi testiranje brzine na način na koji to rade drugi alati – to bi bilo kao da poredite babe i žabe.

Izvor: WP Rocket

5261-xa-pingdom-gtmetrix-webpagetest-po-cemu-se-razlikuju-xa