Студент Иван Пецић одбранио је дипломски рад на тему „Наменски рачунарски системи у ауто индустрији“

Студент Рачунарског факултета Иван Пецић је у петак, 17. децембра 2021. године одбранио дипломски рад на тему Наменски рачунарски системи у ауто индустрији пред комисијом коју су чинили ментор, др Милош Јовановићи и члан, др Лазар Карбунар.

 У уводу свог рада Иван је истакао следеће:

 Нагли раст рачунарских могућности и комплексности компоненти су довели до померања граница сложености система у ауто индустрији. Од простих система за помоћ при вожњи, данас имамо аутомобиле са сложеним системима који су постали стандард, нешто незамисливо пре само 10 година.

Процес производње, технологије, технике и алати су напредовали са тим трендом. Широк спектар електронских функција, као што су навигација, адаптивна контрола, контрола саобраћаја, контрола проклизавања, контрола стабилизације и активни сигурносни системи су имплементирани у наша возила.

Произвођачи компоненти често имају клијенте из свих делова света за свакојака возила. Да би били успешни на тржишту, њихов производ мора да буде модуларан, да не кажемо универзалан. Тиме долазимо и то циља целе индустрије, као једне глобалне мреже која развијањем теоретских решења прави конкретне производе за широку употребу. Оваквим приступом се смањује трошак и утрошено време, чиме се повећава производња.

Ако се узме у обзир и напредак који је све приметнији на инфраструктури путева, све наводи на то да ће у будућности возила бити естетски различита, али сачињена од компоненти које су развијене за читаву индустрију. – закључио је Иван.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.

6574-student-ivan-pecic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-namenski-racunarski-sistemi-u-auto-industriji