Студенткиња Маша Галић одбранила је дипломски рад на тему „Методологија скрам“

Студенткиња Рачунарског факултета Маша Галић је у понедељак, 20. децембра 2021. године одбранила дипломски рад на тему Методологија скрам пред комисијом коју су чинили ментор, др Душан Вујошевић и члан, др Немања Радосављевић.

 У уводу свог рада Маша је истакала следеће:

Главни циљ овог рада јесте приказивање медотологије скрам, њен историјат, начин креирања, као и данашња употреба. Током овог рада приказаће се које су главне улоге ове методологије, шта те улоге морају да испуне, који су тачно кораци и како све то функционише.

Пре израде, проучено је пар извора које сам могла наћи који покривају ову тему, укључујући и један кејс стади компаније Јаху! који ће служити за приказ резултата коришћења методологије скрам. Детаљи овог проучавања биће приказани, као и изазови са којима се сусрећу корисници који одлуче да се придржавају методологије скрам.
Допринос дипломском раду је израда слика поводом описивања процеса скрама, описивање улога и одговарајућих дијаграма.

Из истраживања о овој методологији, показало се да веома велики број компанија данас користи скрам. Управљање пројектима помоћу скрама побољшава ваше време одговора и продуктивност запослених. У дугорочним пројектима, спољни утицаји могу проузроковати да се ствари брзо промене. Слепо праћење плана без узимања у обзир ових промена може довести до тога да се заборави прави циљ или чак уништи цео пројекат. У овом
тренутку, на сцену ступају спринтови који дају могућност за много већу агилност пројекта. Док скрам користи спринтове да би поделио целокупни пројекат на мање пројекте, сјајна ствар ове развојне методологије је да даје приоритет појединцима и интеракцијама.

Најбоља ствар код скрама је то што не само да сте у стању да се носите са изазовима како се појаве, већ ви заправо очекујете промене. Систем је постављен са разумевањем да ниједан пројекат, без обзира колико велики или мали, не остаје 100% веран првобитном плану.

Дакле, ако размишљате о коришћењу скрама за своју пословну трансформацију, запамтите да сте међу неким од највећих глобалних компанија на свету. – закључила је Маша.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.

6575-studentkinja-masa-galic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-metodologija-skram