Нострификација дипломе

Нострификација је поступак у којем се дипломе (средњошколске или високошколске), сведочанства, испити и академске титуле добијене у земљи признају за коришћење у иностранству, било ради наставка школовања или ради запошљавања. Признавање српских диплома у иностранству зависи од земље у којој бисте да нострификујете диплому, као и од факултета који би требало да прихвати диплому, уколико желите да наставите студије у иностранству.

Марко Петровић, бивши студент Рачунарског факултета на основним и мастер студијама, успешно је завршио процес нострификације наше дипломе у Америци крајем 2012 године. На основу упоређивања нашег плана и програма са америчким потврђен му је степен стручне спреме који је стекао на РАФ-у, односно Master od Science Degree. Марко је завршио  процес нострификације дипломе ради запослења у САД-у.

Ово је још један у низу доказа да је Рачунарски факултет признат и код нас и у свету, што потврђују радне позиције и компаније за које наши дипломирани студенти раде.

Студентски парламент

Чланови студентског парламента

Milica

Милица Казанџић   

Председникandrijana

Андријана Јанковић 


luka

Лука Зечевић 

 

 

 

ivan

Иван Пецић

 

 

 

 

david

Давид Стојмановски

 

 

ilija

Илија Павловић

 

milos

Милош Цупара

 

luka

Лука Галић

 

mateja

Матеја Најданов

 

Изабрани дипломски радови

Студентске бенефиције

Студенти Рачунарског факултета имају следеће бенефиције:

  • Статусом студента Рачунарског факултета стичу права на: здравствено осигурање, повлашћену вожњу у градском превозу, ETC картицу и друге студентске попусте,
  • Попуст од 30% на CET-ова издања, информације у секретаријијату РАФ-а
  • Попуст од 50% за све курсеве у организацији ЦЕТ-а, Кнез Михајлова 6/V или Трг Републике 5/V, 011/328-1614
  • Право на легалне академске лиценце компаније Microsoft.

 

Студентске организације

СУС СпортРаф
Спортско удружење студената Рачунарског факултета.

Роботика на РАФ-у
Пратећи светске трендове, лако је предвидети величину утицаја роботике на свакодневни живот људи у не тако далекој будућности. Готово да и данас нема сегмента свакодневице где се вештачка интелигенција и аутоматизација не користи. Од софтвера који се прилагођава кориснику, преко сигурносних система у аутомобилима и система за контолу саобраћаја, до потпуно аутономних усисивача и клима уређаја. Роботи истражују гротла вулкана, дно океана, свемир, производе у фабрикама, обављају административне послове, чак се играју са децом. Студенти свесни утицаја и потенцијала ове мултидисциплинарне науке данас, и времену које ће доћи, основали су секцију за роботику на Рачунарском факултету у Београду 2006. године.

Припадници секције заинтересовани су за проучавање и развој вештачке интелигенције, real-time система и роботике уопште. Циљ секције је усавршавање и стицање знања из ових области као и популаризација роботике која је код нас незаслужено запостављена. Проблеми којима се бавимо су разнолики: развој аутономних робота, локализација и мапирање простора, обрада и анализа видео сигнала, препознавање облика, машинско учење ... Због природе Рачунарског факултета акценат је на развоју софтвера и пројектовању аутоматизованих система, иако се поједини чланови баве електроником и механиком. За мехатронске елементе користимо проверена и робусна решења која прилагођавамо нашим потребама. Средства за такву софистицирану опрему обезбеђује Рачунарски факултет, који нам пружа свеобухватну подршку.

Тренутно секција има у финалној фази пројекат развоја универзалне прошириве платформе за проучавање роботике. Када буде реализован, биће то веома конкурентан мобилни аутономни робот великих рачунских могућности, опремљен прецизном вештачком руком, софистицираним системом опажања околине и самосталним напајањем. Упоредо са овим врше се и припреме за учешће на регионалном Еуробот 2007 такмичењу, које се ове године одржава у Новом Саду. С обзиром да се на Рачунарском факултету већ изучавају предмети везани за вештачку интелигенцију и real-time системе, повећањем броја чланова и активности секције постоји реална могућност да ће у будућности секција прерасти у усмерење доступно свим студентима РАФ-а.

Gaming секција

Gaming секција окупља студенте Рачунарског факултета, љубитеље видео игара. Првенствено, секцијаши се баве развојем игара на Java платформи. Главна активност секције, тренутно, је софтвер за писање 2D игара под називом „jgame“. Уз помоћ овог софтвера, људи са мање програмерског знања ће бити у стању да пишу своје видео игре. Такође, оним искуснијим ће бити од велике помоћи да на брзину развију прототип било које игре - од клона Starcraft-a до клона Moorhuhn-a.
Поред овога, секцијаши понекада дају себи одушка у виду играња игара као сто је Dota мапа за Warcraft и слично.