C++ опуштено

5671-c-opusteno

Ако одавно желите да научите да програмирате или конкретно да научите широко употребљаван програмски језик C++, ова књига је идеалан начин да то започнете.

Писано је на исти начин који је првом издању обезбедио одушевљене приказе. Аутор најпре износи кратке, једноставне примере који се лако уносе; затим, после неколико прочитаних поглавља већ правите корисне помоћне програме и игрице и користите рачунар за решавање занимљивих слагалица. Тај приступ је добродошло одступање од многих текстова о програмирању који се брзо заглибе у сложене и понекад бесмислене примере. Овде ћете наћи, детаљно објашњено и јасно илустровано, све што вам треба да бисте брзо научили да програмирате и да се при том лепо забавите!

Да, програмирање може да буде тежак задатак, а C++ је језик који често користе професионалци. У ствари, многе од најсјајнијих игрица, графика и интернет апликација урађене су у овом програмском језику, а он се користи чак и на роверима послатим на Марс. Али сам језик, као чудовиште са слике на корицама, не мора да буде тако страшан. Када се почне од основних елемената па се они прошире кроз једноставне примере и практичне вежбе и објасне се разлози и трикови на које се ослања свако својство језика, запањићете се којом брзином можете да напредујете.

Уз књигу C++ опуштено, превод другог издања ви ћете:
• научити основе C++ програмирања
• почети да пишете властите програме
• схватити како и зашто сваки део програма ради то што ради
• правити користан и вишекратно употребљив програмски кôд
• разумети објектно оријентисано програмирање – коначно објашњено једноставним језиком

Иако је компатибилно са скоро свим верзијама језика C++, ово издање је ажурирано тако да покрива значајна својства најновијег и најширег C++ стандарда (C++11). Било да желите да учите C++ програмирање ради забаве или размишљате о каријери програмера, ова књига представља изванредан избор.

Програмски језик C++ је незаменљив у области системског програмирања. C++ је дизајниран тако да пружа могућност рационалног структурирања великих програма, тако да се програмер без тешкоћа може сналазити у програмима са огромном количином кода. Ова књига пружа сјајну прилику за овладавање овим програмским језиком.

Књига је намењена читаоцима који су почетници у програмирању и не морају да познају било који програмски језик и даје праву представу о могућностима језика C++. Помаже да се што потпуније разумеју његове конструкције и начин примене. Подстиче на даље изучавање како C++-а, тако и других програмских језика. У књизи је обрађено много примера из разних области.

Кратак садржај
Увод
Поглавље 1 Ваши први C++ програми
Поглавље 2 Одлуке, одлуке
Поглавље 3 Практична универзална наредба „for”
Поглавље 4 Функције: Многе су позване…
Поглавље 5 Низови: Све по реду…
Поглавље 6 Показивачи: Руковање подацима
Поглавље 7 Stringови: Анализа текста
Поглавље 8 Фајлови: Електронско складиштење
Поглавље 9 Неке напредне технике програмирања
Поглавље 10 Нова својства у спецификацији C++11
Поглавље 11 Увођење класа: класа Fraction
Поглавље 12 Конструктори: Ако га градите…
Поглавље 13 Operaторске функције: Поступак са класом
Поглавље 14 Динамичка меморија и класа String
Поглавље 15 Два комплетна OOP примера
Поглавље 16 Лакше програмирање уз STL
Поглавље 17 Наслеђивање: Каква баштина
Поглавље 18 Полиморфизам: независност објеката
Додатак А Operaтори
Додатак B Типови података
Додатак C Резиме синтаксе
Додатак D Претпроцесорске директиве
Додатак Е ASCII кодови
Додатак F Стандардне библиотечке функције
Додатак G Објекти и класе U/I токова
Додатак H STL класе и објекти
Додатак I Glosar израза
Индекс