Водич за такмичарско програмирање

6119-vodic-za-takmicarsko-programiranje

Теме за студенте рачунарских наука
Учење и побољшавање алгоритама кроз такмичења

Овај изузетан уџбеник представља свеобухватан увод у савремено такмичарско програмирање. У овој књизи видећете да су такмичења програмера доказано успешан начин за учење алгоритама, зато што охрабрују конструкцију алгоритама који заиста функционишу, стимулишу програмерске вештине, као и вештине у отклањању проблема, и подстичу начин размишљања неопходан за решавање проблема у компетитивном окружењу. У књизи су описани многи трикови искусних такмичара у конструкцији алгоритама који су увелико „део фолклора“, али је о њима до сада формално било речи само на онлајн форумима и блоговима.

Најважније теме којима ћемо се бавити у овој књизи:
• Навешћемо карактеристике програмског језика C++ и објаснити начин конструисања ефикасних алгоритама који брзо обрађују обимне скупове података.
• Размотрићемо алгоритме сортирања и бинарне претраге и истражити одабране структуре података стандардне C++ библиотеке.
• Представићемо вам технику конструкције алгоритама у динамичком програмирању и истражити основне графовске алгоритме.
• Говорићемо о напредним аспектима конструкције алгоритама, као што су бит-паралелни алгоритми и амортизована анализа и фокусирати се на ефикасну обраду упита над опсезима низова.
• Истражићемо алгоритме специјализоване за рад са стаблима и размотрити математичке теме релевантне за такмичарско програмирање.
• Испитаћемо напредне графовске технике, геометријске алгоритме и технике рада са нискама.
• Описаћемо одабране напредне теме, као што су алгоритми квадратног корена, и оптимизацију решења динамичког програмирања.

Овај уџбеник је лак за праћење и представља идеалан извор знања за све који желе да науче алгоритме и вежбају за програмерска такмичења. Познавање основа програмирања је предуслов, док претходно искуство у конструкцији алгоритама или програмерским такмичењима нису неопходни. Захваљујући широком спектру обрађених тема различите тежине, ову књигу могу да користе и почетници, али и искуснији читаоци.
Др Анти Лаксонен је радио као предавач и истраживач на Хелсиншком и Алто Унивезитету у Финској. Један је од организатора Финске информатичке олимпијаде још од 2008. године, док је на Балтичкој информатичкој олимпијади 2016. године био Научни председник. Спремао је и водио фински тим на неколико међународних програмерских такмичења, укључујући и Међународну информатичку олимпијаду у периоду од 2009‒2016. године и стекао богато искуство у преношењу знања из области програмирања и конструкције алгоритама.