др Ивана Д. Огњановић

Ивана Огњановић (Србија), композитор, дизајнер звука и перформер, дипломирала је композицију на Факултету музичке уметности у Београду, завршила мастер мултимедијалне композиције на Високој школи за музику и театар у Хамбургу (М.А. in Multimediale Komposition, Hochschule für Musik und Theater Hamburg) у Немачкој, и тренутно је на докторским студијама композиције на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Срђана Хофмана.

Композиције су јој извођене Грчкој, Енглеској, Литванији, Македонији, Мађарској, Немачкој, Чешкој, Јапану, Аустрији, Финској, САД и Србији. Учесник је бројних фестивала као што су Међународна трибина композитора, Салисбурy фестивал, Elektronische Nacht, Connecting Media, Making New Waves, Bipolar, Music In the Global Village, Klangwerktage, ICMC2008, ENTER, SIGGRAPH Asia2009, Pécs – Cultural Capital for Europe 2010, KOMA, ISCM WNMD 2013. Стални је члан мултимедијалног ансамбла European Bridges Ensemble (EBE) специјализован за компоновање и перформанс преко интернета.

Wreck of Silence, композиција за мецосопран, баритон, виолончело, клавир и електронику (2014) – Вишеструко успоравање звучних, и врло кратких музичких узорака узетих из баналне мелодије једне музичке кутије стретцхинг методом, њихова накнадна хармонизација, померање тонске основе и монтажа готових модела, основни су поступци у изради електронског слоја.

Фактура у ансамблу се креће од покушаја тембралног утапања у електронски звук, па све до потпуног међусобног контрастирања. У композицији су коришћене две строфе песме Емили Дикинсон „I felt funeral in my brain“. Композиција је настала као поруџбина ансамбла Градилиште.