Одбрана мастер рада на тему „Примена технологије RiektJS у развоју апликације из домена електронске трговине“

Студенткиња Наташа Вуксановић је у петак, 25. децембра 2020. године одбранила свој мастер рад на тему „Примена технологије RiektJS у развоју апликације из домена електронске трговине“ пред ментором др Душаном Вујошевићем и др Јеленом Васиљевић и др Бојаном Димић Сурла, члановима комисије.
У апстракту свог рада Наташа је истакла: „Брзи развој веб технологија подигли су веб развој на нови ниво, који олакшава посао програмера. Један од најчешће коришћених стекова је МЕРН стек, који данас игра водећу улогу у веб развоју. Четири компоненте укључене у МЕРН стек су MongoDB база података, Екпрес бекенд веб фрејмворк, RiektJS frontend библиотека и Node.js JavaСкрипт окружење. 
Овај рад се фокусира на развоју апликације веб продавнице познатог комзметичког бренда Глосиер користећи JavaСкрипт технологије МЕРН стека. У раду су постепено објашњени кључни концепти поменутих технологија, заједно са Ридакс, Риект Раутер, ЈВТ, Монгус и другим библиотекама. Процес креирања апликације је описан од тренутка стварања идеје, до крајње фазе развоја и имплементације. 
Као резултат, добијена је потпуно функционална апликација које је у складу са претходно постављеним захтевима. Има једноставан и интуитиван кориснички интерфејс. Укључује и админ панел који служи админу за манипулисање (креирање, брисање и ажурирање) производима. Овај рад се може користити као кратак водич за развијање фул стек МЕРН веб апликације.“
„Циљ овог рада био је детаљно проучавање различитих карактеристика сваке од технологија МЕРН стека на основу којих је развијена апликација у домену електронске трговине. Прецизно су дискутоване технологије, од фундаменталних до напредних својстава, као и њихова употреба у апликацији и приказан сваки корак при процесу имплементирања овакве апликације. Апликација је у потпуности развијена и функционална. Истражујући и проучавајући овај рад, стекла сам доста корисног знања и разумела зашто је МЕРН стек популаран и данас игра водећу улогу у развоју веба. Иако апликација и даље има неких недостатака и потребна су јој додатна побољшања, како у погледу стила, тако и у додатним функционалностима, она представља комбинацију једне од најчешће коришћених технологија веб стека и једне од најновијих пословних идеја у данашње време – е-трговина.“ – закључила је Наташа.
Фотографије са одбране доступне су у галерији.

6078-odbrana-master-rada-na-temu-primena-tehnologije-riektjs-u-razvoju-aplikacije-iz-domena-elektronske-trgovine