Студент Александар Вишњички одбранио је дипломски рад на тему „Бежичне сензорске мреже у пољопривреди“

Студент Рачунарског факултета Александар Вишњички је 30. октобра 2020. године одбранио дипломски рад на тему Бежичне сензорске мреже у пољопривреди пред комисијом коју су чинили: ментор др Петар Бојовић и члан професор Горан Мартић.
У раду је представљен целокупни концепт сензорских мрежа. Детаљно ћемо проћи кроз основе сензорских мрежа, потом ћемо говорити опширније о сензорима који се користе у овим мрежама, након тога ћемо детаљније обрадити тему бежичних сензорских мрежа. На самом крају ћемо приказати пример коришћења бежичних сензорских мрежа у пољопривреди и приказати практично како један такав систем функционише. Приликом наводњавања усева, пољопривредници морају знати како и колико заливати одређену врсту биљке. То није једноставно постићи јер количина воде која мора да се утроши у том процесу варира у зависности од температуре ваздуха и земљишта, као и од влажности ваздуха и земљишта. Са системом који ћемо користити, моћи цемо све те пареметре детаљно пратити. У зависности од њих знаћемо колико је потребно користити воде при заливању како би добили што боље и квалитетније производе. – наведено је у уводу.
На основу чињеница и података наведених у овом раду, долази се до закључка да је примена сензора и сензорских мрежа у пољопривреди расте из дана у дан. Временом се развио велики број сензора који нам омогућавају да пратимо разне параметре у области пољопривреде. С обзиром да у последње време сензорске мреже постају све више енергетски ефикасне, почињу све више да се користе у нашој пољопривреди. Пошто су сензорске мреже материјално исплативе и пружају одличне резултате, сигурно ће наћи своје место у развоју пољопривреде у Србији. – закључио је Александар.
 Фотографије са одбране налазе се у галерији.

6032-student-aleksandar-visnjicki-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-bezicne-senzorske-mreze-u-poljoprivredi