Студент Драгутин Мисирача одбранио је дипломски рад на тему „Манипулација фотографијама коришћењем растерске графике, слојева, филтера и алата за селектовање на примерима обраде у Фотошопу, Инстаграму и ГИМПу“

Студент Рачунарског факултета Драгутин Мисирача је 22. децембра 2020. године одбранио дипломски рад на тему „Манипулација фотографијама коришћењем растерске графике, слојева, филтера и алата за селектовање на примерима обраде у Фотошопу, Инстаграму и ГИМПу“ пред комисијом коју су чинили: ментор др Душан Вујошевић и члан др Ненад Малешевић.
„Компарација која је приказана у раду на примерима обраде фотографија, мењањем боје, осветљења и контраста, коришћење филтера је примењена у Фотошопу и ГИМПу као типичним представницима алата за обраду фотографија. Када се ради са филтерима треба имати на уму да су они деструктивни и да делују директно на пикселе односно оригиналне податке слике. Рад са филтерима је данас јако распрострањен а посебно је омасовљен употребом и применом на Instagram апликацији, где се користи за корекције приватних слика, породичних, пословних фотографија. Овај рад представља пример како се Instagram филтери могу израдити у фотошопу и ГИМПу, коришћењем већ постојећих алата унутар ових софтверских решења.“ – наведено је у апстракту.
„Као што смо приметили, у Instagram апликацији се филтер примењује једним кликом на одређени назив филтера, док је у алатима потребно више времена да се одради исто, па се изводи закључак да је због једноставности измене саме фотографије управо Instagram и привукао огроман број корисника. Instagram апликација постоји само за мобилне уређаје, што ограничава њену употребу, јер је неопходан IOS или Android уређај да би се користила. Фотошоп и ГИМП нам пружају неупоредиво веће могућности измене слика у поређењу са Instagramом. Током рада на овом истраживању добио сам идеју да у Фотошопу и ГИМПу даље истражим и аутоматизујем сам процес филтера прављењем скрипти или плугина који би могао на једноставан начин да измени фотографију, како то заправо ради и Инстаграм.“ – закључио је Драгутин.
Фотографије са одбране налазе се у галерији.

6075-student-dragutin-misiraca-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-manipulacija-fotografijama-koriscenjem-rasterske-grafike-slojeva-filtera-i-alata-za-selektovanje-na-primerima-obrade-u-fotosopu-instagramu-i-gimpu