Студенткиња Наташа Радуловић одбранила је свој дипломски рад на тему „Примена дигиталних филтара за уклањање шума код EKG сигнала“

Студенткиња Рачунарског факултета Наташа Радуловић је 29. октобра 2020. године одбранила дипломски рад на тему Примена дигиталних филтара за уклањање шума код EKG сигнала пред комисијом коју су чинили: ментор др Ђорђе Бабић и члан др Душан Вујошевић.
„Дигитална обрада сигнала обухвата широк спектар примене, укључујући обраду звучних сигнала, слика, видео записа, говора. У овом раду акценат је на обради биомедицинских сигнала, тачније EKG (електрокардиограм) сигнала. Поред њега обрађују се и ЕМГ (електромиограм) и EEG (електроенцефалограм), ФЕКГ (фетални електрокардиограм), ЕГГ (електрогастрограм). Сви ови поступци су постали неизоставни део дијагнозе здравствених поремећаја. 
Проблем који настаје приликом снимања сваке врсте сигнала су шумови, односно сметње настале разним спољашњим факторима. Специјално, већина биомедицинских сигнала су слаби сигнали, тако да је у том случају отклањање нежељених делова сигнала од великог значаја. Поступак пропуштања одређених фреквенција сигнала и блокирања других фреквенција зове се филтрирање. Тема овог рада је управо дигитално филтрирање EKG сигнала“ – наведено је у уводу.
Медицина и технологија данас представљају нераскидив спој који омогућава брже и тачније дијагностификовање болести, као и ефикасније лечење. Посебна пажња се посвећује превенцији болести и спречавању њеног развоја. Свако постављање дијагнозе захтева стручност лекара, али и прецизност апарата који помаже у постављању те дијагнозе. Тако је од велике важности и да детекција EKG сигнала буде извршена са максималном тачношћу. Детекција QRS комплекса, као најзначајнијег дела EKG сигнала, предмет је истраживања последњих 40 година. Током тих година, развио се велики број алгоритама који довољно поуздано детектују овај комплекс. – закључила је Наташа.
Фотографије са одбране налазе се у галерији.

6027-studentkinja-natasa-radulovic-odbranila-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-primena-digitalnih-filtara-za-uklanjanje-suma-kod-ekg-signala