Марија Чолић одбранила је мастер рад на тему „Детаљна анализа протокола, компоненти и имплементација Интернета ствари (Internet of Things) технологије у мобилном здравству (mHealth)“

Студенткиња Марија Чолић је у четвртак, 23. децембра 2021. године одбранила свој мастер рад на тему Детаљна анализа протокола, компоненти и имплементација Интернета ствари (Internet of Things) технологије у мобилном здравству (mHealth) пред менторком др Мирјаном Радивојевић и члановима комисије др Ђорђем Бабићем и др Душаном Вујошевићем.

У уводу свог рада Марија је истакла:

Наш свијет постаје све дигиталнији. Не само ми људи, већ и ствари око нас су све више повезане. Машине, аутомобили, фрижидери, па чак и пољопривредно земљиште, насипи и зграде. Могло би се рећи да све „ствари“ могу бити повезане на интернет користећи сензоре и други посебни хардвер. Једном када се нађу на интернету, они могу комуницирати један са другим, са својим корисницима, са организацијама и другим повезаним странама.

Још 2008. – 2009. године било је више ствари повезаних на интернет него људи на Земљи. Интернет је увелико измјенио наше навике и начине функционисања у свакодневици и пословању. Поставио је темеље разним аспектима технологије, а један од новитета у технологији је Интернет ствари (Internet of Things или скраћено IoT). IoT технологија је концепт који подразумјева спајање било ког уређаја на интернет и/или с другим уређајима. Илустративно се може замислити као дивовска мрежа која укључује милијарду уређаја који прикупљају и међусобно размјењују информације. Овакви уређаји имају нови ниво дигиталне интелигенције која им омогућава комуникацију и размјену података у реалном времену без људске укључености у ту комуникацију.

У овом раду описана су нека од најпознатијих ријешења IoT технологије као и анализа протокола, компоненти и имплементације IoT технологије у мобилном здравству. Примјена IoT технологије у пракси је детаљно анализирана на примјеру „Smart Watch“ технологије и ROAMM методологије која је заснована на технологији паметног сата. На основу истраживања која су направили Matin Kheirkhahan и сарадници показано је да „Smart Watch“ апликација може да игра значајну улогу у здравству јер пружа могућност праћења здравственог стања пацијената у реалном времену што може довести до брзе интервенције медицинског особља уколико буде потребно.

Иако је IoT технологија још увијек релативно нов појам велике фирме га свакодневно користе у свом пословању јер могу приуштити такве, релативно скупе, али исплативе системе. Та ситуација се мијења великом брзином јер потражња за IoT технологијама код „обичних људи“ расте, а тиме се и цијена таквих уређаја смањује и постаје доступнија на тржишту. – закључила је Марија.

 Фотографије са одбране доступне су у галерији.

6578-marija-colic-odbranila-je-master-rad-na-temu-detaljna-analiza-protokola-komponenti-i-implementacija-interneta-stvari-xa-internet-of-things-xa-tehnologije-u-mobilnom-zdravstvu-xa-mhealth-xa