Студенткиња Ања Јевтовић одбранила је дипломски рад на тему „Еволуција сајбер криминала и напада са предлогом организације сајбер безбедности у великим системима“

Студенткиња Рачунарског факултета Ања Јевтовић је у четвртак, 14. октобра 2021. године одбранила дипломски рад на тему Еволуција сајбер криминала и напада са предлогом организације сајбер безбедности у великим системима пред комисијом коју су чинили ментор, др Мирјана Радивојевић и члан, др Ђорђе Бабић.

У уводу свог рада Ања је истакла следеће:

Током последњих 10 година сајбер напади су постали врло софистицирани. Нападачи константно проналазе начине како да заобиђу заштитне уређаје (firewаll), антивирус софтвере, док са друге стране усавршавају манипулацију људима (social engineering), на пример како да наведу било кога да кликне на малициозни линк или да отвори инфицирани прилог у мејлу. Последица једног таквог успешног напада јесте празан рачун у банци неке организације или украдена корпоративна документа од велике важности.

Сајбер безбедност је област која је и до 2019. године забрињавала организације због константног и рапиндог пораста сајбер криминала. Тимови који се баве сајбер безбедношћу су већ тада имали потешкоћа да се носе са константним променама и побољшањима напада, ризицима, припремом одговора на нападе и генералним уклапањем полиса иправила везаних за безбедност у пословни план самих организација. Међутим, иако се тада чинило да се на глобалном нивоу дешава масовна дигитализација, тек након COVID-19 пandемије и преласка на рад од куће се заправо могло увидети да су претходне године биле само почеци дигитализације и да прави изазови тек почињу.

Иако се сајбер безбедност развија у корак са сабер криминалом, на основу анализе извештаја се дало закључити да се недовољно пажње поклања овој сфери када је у питању организација различитих система. Људи тек увиђају важност добро организоване безбедности у системима свих величина. Велики утицај на буђење свести је имала масовна глобална дигитализација и рад од куће, јер је то моменат када напади постају најфаталнији, а финансијски губици огромни. – закључила је Ања.

6483-studentkinja-anja-jevtic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-evolucija-sajber-kriminala-i-napada-sa-predlogom-organizacije-sajber-bezbednosti-u-velikim-sistemima