Студенткиња Александра Митић одбранила је дипломски рад на тему „Развој апликације за дигитално потписивање докумената коришћењем Etherium blockchain платформе“

Студенткиња Рачунарског факултета Александра Митић је у четвртак, 7. јула 2022. године одбранила дипломски рад на тему Развој апликације за дигитално потписивање докумената коришћењем Etherium blockchain платформе пред комисијом коју су чинили ментор др Милан Видаковић и члан др Бојана Димић Сурла.

У уводу свог рада Александра је истакала следеће:

Потписивање докумената се користи као доказ да је потписник упознат са садржајем документа и да пружа сагласност с намером документа, често код правоснажних документа. Традиционална метода потписивања на папиру има јасних мана – потписе је могуће кривотворити уз довољно труда, потписани документи могу накнадно бити промењени и врло је тешко утврдити да ли је потпис кривотворен.

Дигитално потписивање постаје могуће крајем 20. века развојем RSA алгоритма и PKI инфраструктуре јавних кључева. Ова метода потписивања дигиталних документа онемогућује кривотворење потписа и мењање документа након потписивања, што уз просту и сигурну верификацију потписа представља значајан напредак у односу на претходне методе. Дигитално потписивање је данас широко распрострањено у индустрији и правно је признато у великом броју земаља.

Blockchain мреже интергришу систем дигиталних потписа за верификацију трансакција и прузају јавно, трајно, непромењиво и високо-доступно складиште података, што је врло погодно за чување информација о потписима докумената од значаја.

У овом раду представљамо Etherium blockchain апликацију за дигитано потписивање и праћење дигиталних докумената.

Ова апликација корисницима омогућава дигитално потписивање докумената и праћење статуса потписивања од стране других актера. Сви подаци су трајно похрањени на blockchainu. Наредни кораци за развој апликације би били: нотификовање корисника када други актери потпису или додају нови документ и кеширање података на backendu – с обзиром да је меморијски простор на blockchainu скуп ресурс, нисмо додавалали секундарне индексе за брзе упите. То можемо решити кеширањем података с blockchaina на backend серверу у релационој бази и користити backend за упите који се не би скалирали на blockchainu. – закључила је Александра.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.