Студент Игор Гвозденов одбранио је дипломски рад на тему “Дистрибуирана обрада задатака коришћењем Celery фрејмворка“

Студент Рачунарског факултета Игор Гвозденов је у среду, 13. децембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Дистрибуирана обрада задатака коришћењем Celery фрејмворка пред комисијом коју су чинили ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Игор је истакао следеће:

Дистрибуирани систем је рачунарски систем састављен од више међусобно повезаних рачунара који раде заједно као један ентитет. Рачунари се могу налазити на различитим физичким локацијама, а њихова комуникација се врши преко заједничке мреже са сврхом дељења ресурса, података и задатака ради побољшања перформанси, поузданости и скалабилности.

У овом дипломском раду, одрађена је темељна анализа Celery фрејмворка, алата за дистрибуирану обраду задатака, који се највише користи у оквиру веб апликација. Celery даје могућност да се задаци извршавају асинхроно, на више различитих машина или процеса, што је веома важно у ситуацијама где су брзина и ефикасност у обради података кључни. Коришћење Celery-ја у комбинацији с популарним веб фрејмворцима попут Djanga, као и са технологијама попут Redis-а и Docker-а, омогућава развој скалабилних, ефикасних и сигурних веб апликација. – закључио је Игор.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.