Студент Марко Романдић одбранио је дипломски рад на тему „Дигитализација система студентске службе за упис студената помоћу Nest.js (Node.js) и Next.js (React) технологија“

Студент Рачунарског факултета Марко Романдић је у среду, 1. марта 2023. године одбранио дипломски рад на тему Дигитализација система студентске службе за упис студената помоћу Nest.js (Node.js) и Next.js (React) технологија пред комисијом коју су чинили ментор др Немања Радосављевић и члан др Душан Вујошевић.

У уводу свог рада Марко је истакао следеће:

Рапидан напредак технологије је отворио пут различитим секторима у привреди да подвргну процесу дигитализације како би повећали ефикасност и побољшали пружање услуга. За пример можемо узети аутомобилски индустрија која се успешно дигитализовала од фабрике до крајњег потрошача. Роботи састављају аутомобиле, крајњи купац на вебу може данас завршити цео процес куповине новог аутомобила, од тога саме куповине аутомобила до куповине осигурања. Дигитализација се ни ту није зауставила па данас корисници аутомобила на бензинским пумпама приликом точења горива не морају ни ићи физички до касе, него скенирањем QR кода се плаћа наточено гориво. 

Нажалост овакав пример дигитализације се тренутно не може пронаћи у образовним институцијама. Дигитализација унутар образовних установа је започета, али и даље није сједињена у неку целину, него и даље постоје кораци који се ручно морају одрадити. Ставите се у позицију студента који долази на упис следеће године и радника студентске службе на факултету који треба да припреми документацију за упис студента. Студент долази на факултет добија образац и попуњава потребне информације за упис следеће академске године. Неке од тих информација су колико је ЕСП бодова студент до сада сакупио, колико ЕСП бодова уписује, група изборних предмета и предмете које обнавља. Цео тај процес ако се ради мануелно доводи до могућих ненамерних грешака и накнадих исправки које изискују додатан рад радника у студенској служби да ажурира те податке.

У закључку, дигитализација процеса за пријаву студента на предстојећу академску годину употребом Nest.js и Next.js технологија има потенцијал да унапреди ефикасност и ефективност процеса како за студенте тако и за раднике студентске службе.

Коришћењем Nest.js, скалабилног и модуларног решења за серверске апликације, систем за пријаву студената на предстојећу академску годину се може развијати и одржавати са лакоћом, обезбеђујући високе перформансе и оптималну функционалност. Поред тога, коришћењем Next.js, популарног и флексибилног оквира за кориснички интерфејс, омогућава беспрекоран кориснички интерфејс, што резултира једноставним и интуитивним искуством за студенте.

Имплементација дигитализованог система за пријаву студента на предстојећу академску годину може у великој мери смањити потребу за ручним процесима, поједностављујући цео процес уписа. Ово може резултирати повећаном ефикасношћу и продуктивношћу, са мање грешака и кашњења, што доводи до позитивнијег искуства и за студенте и за особље. 

Укратко, потенцијалне предности оваквог система су бројне, а јасно је да је употреба технологије суштинско средство у креирању поједностављеног и ефикасног процеса уписа.У овом дипломском раду је приказано MVP решење веб апликације за дигитализацију процеса пријаве студента на предстојећу академску годину. – закључио је Марко.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.