Студент Небојша Васовић одбранио је дипломски рад на тему „Примена чисте архитектуре у имплементацији веб форума“

Студент Рачунарског факултета Небојша Васовић је у среду, 1. марта 2023. године одбранио дипломски рад на тему Примена чисте архитектуре у имплементацији веб форума пред комисијом коју су чинили ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Небојша је истакао следеће:


Није вам потребно вештине и знања да напишете програм који ради. Деца то стално раде. Млади програмери, у канцеларијама широм света, пребирају планине документованих захтева, које се налазе у џиновским системима за праћање грешака, и поправљају их да би њихови системи „радили“. Код који они пишу можда није најбољи, али успева. Успева, јер натерати нешто да ради – једном – јесте једноставно. Сасвим је друга ствар написати програм који ради исправно. Писање исправног програма јесте тешко. За то је потребно знање и вештина које већина младих програмера тек треба да стекне. То захтева размишљање и анализу, за шта многи програмери, једноставно, немају времена. То захтева одређени степен самодисциплине и организације о којима већина програмера ни не сања да им је потребна. За то би требало да имате страст према професији и жељу да постанете професионалац. Међутим, када напишете исправан код догађа се оно магично: није вам потребна гомила програмера да га одржите у раду. Нема потребе за обимном документацијом захтева, ни за огромним системима за праћење грешака. Исправан програмски код захтева само део људских ресурса за креирање и одржавање. Промене су једноставне и лако се извршавању. Грешке су ретке. Напор је сведен на минумум, а функционалност и флексибиност су доведени до максимума.


Чиста архитектура је архитектура софтвера која је дизајнирана за креирање система који су лаки за разумевање, тестирање и одржавање. Неки од предности чисте архитектуре укључују:

  1. Раздвајање одговорности: Чиста архитектура подстиче програмере да раздвоје пословну логику од имплементационих детаља, што олакшава модификовање или замену одређених делова система без утицаја на друге.
  2. Тестабилност: Чиста архитектура промовише развој вођен тестовима (ТDD), јер омогућава програмерима да пишу тестове који изолују и тестирају појединачне компоненте. Ово резултира поузданијим и лакшим за одржавање кодом.
  3. Скалабилност: Чиста архитектура обезбеђује модуларну структуру, што олакшава скалирање система додавањем или уклањањем компоненти без утицаја на целокупну архитектуру. 4. Независност од оквира и библиотека: Чиста архитектура избегава везивање апликације за
    одређене оквире или библиотеке, што олакшава прелазак на нове технологије по потреби. 5. Одрживост: Раздвајањем одговорности и одржавањем модуларне структуре, чиста архитектура помаже да код буде лакши за разумевање и одржавање током времена. 6. Флексибилност: Чиста архитектура пружа флексибилан оквир који се може прилагодити широком спектру употреба и захтева.
  4. Већи квалитет: Пружањем јасних граница и чистих интерфејса, чиста архитектура помаже да се обезбеди висококвалитетан систем који је мање склон грешкама и баговима.
    Укратко, чиста архитектура пружа лаку одрживост, тестирање и скалабилност, док истовремено омогућава флексибилност и независност од платформе. То значи да је чиста архитектура добар избор за развој софтвера који треба да буде дугорочно одржив, скалабилан и флексибилан
    . – закључио је Небојша.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.