Студент Страхиња Обрадовић одбранио је дипломски рад на тему „Аутономна одрживост рачунарства у облаку“

Студент Рачунарског факултета Страхиња Обрадовић је у четвртак, 16. марта 2023. године одбранио дипломски рад на тему Аутономна одрживост рачунарства у облаку пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Петар Бојовић.

У уводу свог рада Страхиња је истакао следеће:


Често се дешава да одређене парадигме у свету рачунарства посматрамо као црне кутије од којих се очекује висока доступност и перформанса. У таквим кутијама се неретко крију технике инспирисане природним феноменима. У свом дипломском раду отворио сам једну добро познату црну кутију.

Рачунарство у облаку је често описано као услуга, а вечита брига је сигурност и локација наших података. Овај рад има за циљ да опише рачунарство у облаку као систем, али из потпуно другачије перспективе. Наиме, облак постоји и када нема корисничких захтева, а шта је то што га одржава стално присутним и спремним за акцију је тема овог рада. Примећује се велика сличност са аутономним системом човека (осматрање, анализа, планирање и деловање).


Имплементација аутономних решења у облаку је захтеван задатак, који може да успори прво појављивање провајдера облака на тржишту. Врло је вероватно да мањи провајдери немају потребе за оваквим решењима у свим сферама свог пословања. Са друге стране, унапред дефинисани оквири пословања онемогућавају напредовање и опстанак у новим окружењима. Немогуће је предвидети сва могућа ограничења, али је итекако могуће развијати систем који се може прилагодити новим контекстима. – закључио је Страхиња.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.