Студент Вук Вуковић одбранио је дипломски рад на тему „Развој видео чет апликације употребом WebRTC технологије“

Студент Рачунарског факултета Вук Вуковић је у петак, 29. септембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Развој видео чет апликације употребом WebRTC технологије пред комисијом коју су чинили ментор др Милан Видаковић и члан др Бојана Димић Сурла.

У уводу свог рада Вук је истакао следеће:

У времену брзе и једноставне дигиталне повезаности, комуникација путем видео чет апликација је постала свеприсутна и незаменљива компонента свакодневног живота. Ова револуционарна технологија је омогућила људима да разговарају лицем у лице, без обзира на удаљеност, чиме се олакшава пословна сарадња, образовање, али и свакодневна друштвена интеракција.

Код савремених видео чет решења, WebRTC (Web Real Time Communication) технологија се поставила као стандард, омогућавајући ефикасан развој сигурних платформи.

Овај дипломски рад се бави развојем видео чет апликације помоћу Java Spring Boot framework-a на серверској страни, док је за клијентску апликацију употребљен Angular framework. Апликација се ослања на интеграцију WebRTC технологије.

Овај дипломски рад омогућава основне функционалности WebRTC технологије, уз имплементирану сигнализацију, као и додатну могућност размене текстуалних порука.

Успешно је имплементирана комуникација у реалном времену између два корисника. Проучаване су WebRTC технологије и детаљно су разматрани концепти и могућности, као што су размена ICE кандидата и SDP порука, као и важност STUN/TURN сервера.

Наредни кораци у развоју овог система би били увођење просторија за комуникацију, где би у позиву могло да учествује више корисника, увођење групног чета, односно размене порука између више корисника, као и увођење слања слика, снимака, и других докумената уз текстуалне поруке.

Такође, једна од фаза би била издвајање независног система, односно подизање сопствених STUN сервера, али исто тако и увођење TURN сервера, који се до сада нису употребљавали.

Овај рад доприноси разумевању и примени WEbRTC технологија за развој апликација за комуникацију, али и поставља темеље за будуће унапређење и надоградњу оваквог система. – закључио је Вук.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.