Студенткиња Емилија Стојановић одбранила је дипломски рад на тему „Вештачка интелигенција у бионици“

Студенткиња Рачунарског факултета Емилија Стојановић је у суботу, 2. септембра 2023. године одбранила дипломски рад на тему Вештачка интелигенција у области финансија пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Душан Вујошевић.

У апстракту свог рада Емилија је истакла следеће:

У свету где се технолошка еволуција брзо развија, стојимо на прагу нове ере у којој бионика и вештачка интелигенција заједно обликују будућност човечанства. Нисмо више само продукти биологије, већ постајемо симбиоза технологије и органског живота. Овај рад дубоко зарања у синергију између бионике и вештачке интелигенције, истражујући како ове технологије могу да превазиђу људска физичка ограничења. Посебно се истражује како вештачка интелигенција утиче на развој бионичких апликација, укључујући машинско и дубоко учење, неуронске мреже, генетске алгоритме и еволуционарни дизајн. Кроз концепте као што су киборг технологија, интелигентне ампутационе операције, напредне медицинске технике и примене вештачке интелигенције у бионици, разматрају се кључне прекретнице и иновације. Примене као што су бионички екстремитети, сензори, те Неуралинк и сличне технологије истражују се са аспекта њиховог тренутног стања, као и будућих потенцијала. Међутим, док се крећемо напред, суочавамо се и са изазовима, посебно у доменима етике, приступачности и одрживости. У свему овоме, једна истина остаје непромењена: технологија је само алат, али начин на који је користимо одражава нашу људскост, наше наде и наше снове за будућност.

Како технологија напредује, тако ће и етичка питања постати све присутнија. Балансирање између могућности које ВИ и бионика пружају и потенцијалних ризика за приватност, аутономију и друге етичке бриге биће кључно за успех ових технологија у будућности.
Иако смо постигли значајан напредак, још увек смо на путу ка потпуној реализацији овог технолошког сна. Кључ је у континуираном напретку, упркос изазовима и скептицизму. Са сваким кораком унапред, сведоци смо преобликовања граница човечанства. Само заједничким напорима и вером у иновације можемо доћи до жељеног циља. – закључила је Емилија.