Вишња Стојановић одбранила је мастер рад на тему „Тренутак пре – тренутак после“

Студенткиња Вишња Стојановић је у суботу, 2. септембра 2023. године одбранила свој мастер рад на тему Тренутак пре – тренутак после (Сугестије покрета у цртежу и суптилни покрети у анимацији) пред ментором др Ненадом Малешевићем и члановима комисије др Миланом Ђурићем и мр Миодрагом Манојловићем.

У уводу свог рада Вишња је истакла:

Технологија је кроз 20. век знатно утицала на животе људи, радикално мењајући навике, начине размишљања и понашања. Комуникација се посредством технологије веома брзо мењала, стога су људи проналазили нове облике изражавања, који су умногоме обликовали и свет уметности. Модерне технологије 20. века (фотографија, радио, телевизија и филм) су ушле у свет уметности правећи дијалог са традиционалним медијима (сликарство, цртеж, скулптура, архитектура). Ушавши у поље уметности, поменуте модерне технологије су са једне стране биле у служби уметности, а са друге су биле њен интегрални део. Настајали су нови уметнички правци, експериментисање са фотографијом, покретом и филмом је направило радикалан заокрет у начину на који смо до тада посматрали слику и доживљавали уметност.


Одувек сам пратила правила, рационализовала ствари и ретко излазила из задатих оквира, па је неизвесно експериментисање у вези са бојом, покретом и звуком за мене значило велики помак. Крајњи резултати дали су ми многе одговоре и мотивисали ме на даљи рад. Осетила сам задовољство радећи уљаним бојама, јер је то медиј који захтева непосредност, пажњу и приврженост.

Инспирисала ме је могућност да налазим креативна решења у споју класичних техника сликања са савременим софтверским медијима у сфери фотографије и анимације. Посебно, инспирацију сам налазила у одабраним делима из историје уметности, правећи тако омаж Бошу, Тарнеру, Вермеру, Монеу, Ван Гогу и Ротку.

Током процеса израде анимација сам сазнала и прихватила да се идеја о раду (поента рада) понекад образује тек на крају радног процеса, а не у контексту иницијалне намере. – закључила је Вишња.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.