Теме семинара 2015

1. Мој први динамички веб сајт – др Мирољуб Захорјански, Рачунарски факултет

Технологије за израду динамичких веб страна некад и сад.
– Приказ једног веб-сајта за онлајн продају рађеног технологијом .asp+VBScript+Access база.
– Сугестије на шта треба обратити пажњу приликом израде сајта.
– Осврт на данашње .NET технологије.

2. Аналогна и дигитална фотографија – мсц. Јелена Келеува, Рачунарски факултет

Представљање различитих аспеката истог циља, настанак добре, креативне и квалитетне фотографије. Иако је дигитална фотографија узела потпуни замах, аналогна фотографија још увек налази своје присталице. Увод у фотографију, аналогна и дигитална фотографија данас, фотографија као медиј.

3. Од класичне криптографије до модерних шифарских система – др Ђорђе Бабић, Рачунарски факултет

Још у античко време људи су покушавали да комуницирају скривено, да би сакрили тајне поруке од нежељених читалаца. Тако је римски император Цезар познат по свом начину шифровања, а у старој Спарти су имали још занимљивије методе. Видећемо како су се методе шифровања развијале од овог времена преко периода ренесансе, просветитељства када се за развој шифарских система почиње користити математика. На крају, видећемо неколико савремених метода које се користе свуда где је пожељно сачувати информације, као што су бројеви кредитних картица, бројеви рачуна и друге битне информације на интернету.

4. Пословни софтвер – tips and tricks – Игор Мијатовић, Рачунарски факултет

Основна разлика између почетног и напредног корисника Microsoft Office-а је у познавању напредних техника које ови пакети омогућавају. Направите форму за пријаву или пошаљите новогодишњу честитку свим пријатељима које имате у бази. Научите како се користе напредне формуле у Excel-у или како да направите табеле са  жељеним подацима. Мислите да све знате, варате се…

5. Увод у Cisco – Дуња Мајсторовић, Рачунарски факултет

Практична вежба у Cisco симулатору са конфигурацијом IP адресирања, routing протокола и филтрирања пакета.

6. Android апликације – Марко Гајић, Рачунарски факултет

Увод у Android платформу, програмирање Android апликација, Android API-је и Android развојно окружење.

7. Android – куда даље? – Иван Катић, PSTech

На предавању ће бити речи о: развоју Android апликација, ширењу Android-а као оперативног система и могућностима које пружа у будућности.

8. Роботика и вештачка емоционална интелигенција – др Милош Д. Јовановић, Институт Михаило Пупин

Да ли роботи могу да буду емиоционално изражајни? Могу ли роботи да препознају и изражавају емоције? Колико смо далеко од „савршеног“ робота?

9. Свет је твоје игралиште –  Александар Љубеновић, Белит

Желите да будете будући програмер, какве су Ваше могућности? Да ли заиста можете променити свет и учинити га бољим и кориснијим? Шта у програмирању значе појмови креативност и иновативност?

10. Безбедност рачунарских система – Милош Толпа, FormatPC

Начини за превенцију угрожавања приватности. Заштита корисника. Вируси. Password. Wireless.

11. Невен Тубић, Microsoft Development Center Serbia

12. Визуелни ефекти – професија у експанзији – Богдан Амиџић, Crater studio

Индсутрија визуелних ефеката је једна од области које захтевају непрестано учење од запослених. Без константног усавршавања данас је веома тешко замислити прогрес у овој све озбиљнијој привредној грани, која данас представља једну од најбрже растућих компоненти филмске индустрије. Као и у свакој другој професији, за остварење личних амбиција потребно је пуно индивидуалног рада. Уложени труд се, међутим, може вишеструко исплатити, јер за релативно кратко време, млади, амбициозни и талентовани људи који одлуче да се баве овим послом могу рачунати на сигуран посао и успешну каријеру готово било где у свету.

13. Шта је UX и како га унапредити? – Сергеј Гривцов, Devana technologies

UX је нешто што људи често занемарују, а то је посебно изражено код програмера. Зашто је он битан, и како га направити што бољим?

14. Увод у управљање пројектима – аспекти и технике – др Душан Вујошевић, Рачунарски факултет

Развој решења се у рачунарству, по правилу, води у оквиру пројеката. На предавању ће бити дат преглед основних аспеката организације пројекта и биће укратко представљене неке од многобројних занимљивих техника које се користе у управљању пројектима.

1 thought on “Теме семинара 2015”

Comments are closed.

3578-teme-seminara-2015