Посета Народној скупштини Републике Србије

skupstina

Обавештавамо вас да ће у склопу IT семинара бити организована и посета Народној скупштини Републике Србије! Посета је планирана за петак, 13. април од 14.15h. Напомињемо да је могуће померање посете због долазака страних делегација у Народну скупштину.

Народна скупштина Републике Србије је највише представничко тело и носилац уставотворне и законодавне власти у Републици Србији. Први закон о Народној скупштини Србије донет је 28. октобра 1858. године. На основу њега сазвана је Светоaндрејска скупштина, одржана од 30. новембра 1858. до 31. јануара 1859. године (по јулијанском календару) у Београду. Тиме је успостављена установа народне скупштине и ударен темељ демократије у Србији.

Изградња парламента је трајала веома дуго, скоро 30 година. Камен темељац је 27. августа 1907. године положио краљ Србије Петар I Карађорђевић, али је градња прекинута избијањем Првог светског рата. Наставак радова није отпочео одмах након завршетка рата, па је зграда доврешна тек 1936. године, а прво заседање Народне скупштине Краљевине Југославије у овој згради је одржано 21. октобра 1936. године. Зграду парламента је пројектовао архитекта Јован Илкић, који је преминуо 1917. године, недочекавши завршетак изградње. Одлуком Скупштине града Београда из 1984. године Дом народне скупштине је проглашен за спомен културе.

4795-poseta-narodnoj-skupstini-republike-srbije