Марија Прокопијевић се запослила у Facebook-у

Септембар, 2014.

Facebook logo square

Марија Прокопијевић је последњи у низу студената Рачунарског факултета који су нашли запослење у компанији Facebook. Марија се припрема за одлазак у Америку, али је ипак нашла времена да нам исприча своје искуство у конкурисању за посао у једној од најбољих светских ИТ компанија.

„Контакт са Facebook-ом сам успоставила тако што сам добила препоруку од другарице, након чега су уследили интервјуи, којих је било шест. Свих шест интервјуа почињу постављањем алгоритамског проблема или дизајном система који је потребно направити, а завршавају се кандидатовим постављањем питања интервјуеру. Од ових интервјуа, прва два телефонска, а осталих шест су интервјуи уживо.“ – истиче Марија.

Пре уписа на Рачунарски факултет Марија је завршила Шесту београдску гимназију, а на РАФ-у је похађала основне и мастер студије. Такође је радила и у Мајкрософтовом развојном центру у Београду. „С обзиром да сам у рачунарским наукама желела да се усавршавам у обради природног језика, вештачкој интелигенцији и биоинформатици, било је логично да упишем мастер на нашем факултету, јер је он једини у земљи који има усмерење за те области. Надам се да ћу и у Facebook-у имати прилике да радим на проблемима из неке од ових области.“ – каже она. Иако сматра да ниједан факултет не припрема за посао у компанијама, већ је то на сваком појединцу да се сам припреми, истиче и предности које је имала током студија на РАФ-у: „Добра страна РАФ-а је та што омогућава студентима да раде током студија, тако да већина нас почне да ради већ на другој или трећој години, због чега мислим да смо у предности јер нам је олакшано упознавање индустрије и проналажење области интересовања на реалним пројектима. РАФ дефинитивно може да поправи план и програм, јер постоје предмети који су непотребни.“

Марија будућим студентима поручује да буду вредни, пронађу област у којој желе да се усавршавају и пуно програмирају.

2874-marija-prokopijevic-se-zaposlila-u-xa-facebook-xa-u-2