Пракса у Google-у

Мај, 2006.

Никола Тодоровић, студент треће године Рачунарског факултета, био је на пракси у Google-у. Конкурс за ову праксу био је отворен на Internetu и важио је за све студенте. Пријава се састојала од ЦВ-а и списка положених испита са оценама. Након поднете пријаве, Николу су контактирали људи из Google-а. Имао је два телефонска разговора са њиховим инжењерима који су му телефонским путем постављали питања и задатке. После тих разговора јавили су му да је прошао тест и да је примљен на праксу. Пракса се одржавала преко лета у трајању од 12 недеља. Град у коме је Никола био је Њујорк, а у питању је била позиција развојни програмер у C/C++ на Linux-u, Javi или Python-у. Како Никола каже ово искуство имаће велики значај за његову будућу каријеру, а радити за Google је велика част, задовољство и изазов. Искористили смо прилику да поразговарамо са Николом о његовим утисцима из Google-а.

Искуство

После тромесечне праксе у Google-u, Никола Тодоровић се вратио у Београд са великим искуством. Тамо је радио на новом пројекту, који је тек у експерименталној фази. Знање стечено на Рачунарском факуклтету му је помогло у раду, али морао је још много тога да научи. Нова знања била су највише везана за инфраструктуру Google-a (библиотека, организација кôда). Осим информатичких, Никола је стекао и организациона знања с обзиром на то да је Google велика светска компанија са великим бројем запослених. Као један од њих био је у прилици да види како компанија функционише.

Радно време
Проводио је пуно времена на послу али запослени имају организована три оброка и време за забаву када могу да се одморе. Након тога мора се провести више у раду како би се постигли резултати.

Контакт
Никола је упознао највише људи који су радили у близини његове канцеларије, као и остале студенте који су били ту на пракси. Google је за студенте организовао посебне догађаје као што су крстарење око Менхетна, бејзбол утакмице и посете позориштима.

Локација
Зграда у којој је Никола радио налази се на Times Square-u, тј. у самом центру збвања у граду. Иначе, њујоршка канцеларија мења локацију. Нова локација ће такође бити на Times Square-u, али у већој згради јер се број запослених константно повећава.

Нове могућности
Сваки студент који је био на пракси добио је могућност да настави да ради у Google-у након завршетка студија и то ако дипломира ускоро. Поред доброг обављања посла током тромесечне праксе, потребно је проћи и неколико интервјуа. Никола се није одлучио за ову варијанту јер жели прво да заврши постдипломске студије.

Слободно време
Слободно време, углавном током викенда, Никола је проводио као туриста, обилазећи све битније локације у граду. Недељу дана по завршетку праксе изнајмио је ауто са колегом са ЕТФ-а па су обилазили околна места. Посетили су Вашингтон, Бостон, Нијагарине водопаде и универзитете MIT, Prinston и Harvard.

1595-praksa-u-google-u