7th Extreme Challenge

Мај, 2007.

Royal Air Force, екипа Рачунарског факултета из Београда коју чине Никола ТодоровићИгор Кабиљо и Урош Рајковић заузели су 4. место у веома оштрој конкуренцији на Extreme challenge такмичењу, које се седми пут одржава на Универзитету за технологију и економију у Будипешти. На конференцији за штампу, одржаној тим поводом, студенти су поделили своја искуства и утиске са такмичења и представили даље планове.

У првом кругу такмичења, које се састоји од неколико задатака алгоритамског типа и одвија преко интернета, Royal Air Force су заузели девето место, што их је одвело на финале, уз подршку Рачунарског факултета. Такмичење има за циљ да представи најбоље људе из области компјутерских наука у екстемним условима, па финални део такмичења траје непрекидно 24 часа. Наши момци се се похвалили да је концетрација почела да их попушта тек после двадесетак сати, али су до краја дали све од себе, док је било тимова који су попустили и заспали.

Задатак такмичења је био направити софтверске компоненте, односно вештачку интелигенцију која управља различитим деловима свемирског брода, на тај начин да се програми сами „обрачунавају“ између себе. Софтвер који су направили наши момци „потукао“ је 17 других бродова, док су побеђени само 4 пута. Трећепласирани су имали само мало више бодова. Ово је велики напредак од прошле године када су били деветнаести, што је прокоментарисао и водитељ на завршној церемонији.

1599-7th-extreme-challenge-1599